MDH-student nominerad till Augustpriset

2015-11-19 | Student

MDH-studenten Helena Öberg har tillsammans med illustratören Kristin Lidström nominerats till Augustpriset 2015 för den grafiska romanen Din tur, Adrian. Vid sidan av arbetet fortsätter Helena Öberg utveckla sitt skrivande med studier i litteraturvetenskap vid MDH.

 

 

Din tur, Adrian är en grafisk roman/seriebok och är en av de nominerade i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Helena fick uppdraget från det unga förlaget Mirando bok att skapa en bok om läs- och skrivsvårigheter. Boken drivs främst av ett bildligt berättande i svart och vitt.

– Att det skulle bli den här formen var jag bestämd med från början. Jag ville gestalta känslan, skammen man känner när man inte är trygg i att läsa och skriva. Det var viktigt för mig att även en pojke som Adrian skulle kunna ta till sig berättelsen och därför försökte vi använda så lite text som möjligt, säger Helena Öberg.

Illustrationerna är gjorda av Kristin Lidström som bor i Göteborg. Samarbetet har till stor del bedrivits på distans med få, men intensiva, möten mellan författare, illustratör och förläggare.

– Det har varit en stark energi i det här projektet. Vi fann varandra tidigt och vi har hela tiden haft stor tillit till varandras kompetens. Jag hade en idé om berättelsen i grova drag men resten har vuxit fram ur samarbetet, säger Helena Öberg.

Studerar vid MDH

Vid sidan av sitt arbete fortbildar sig Helena Öberg inom litteraturvetenskap vid MDH. Hon undervisar regelbundet inom Yrkeshögskolan, men målet är att skaffa sig formell kompetens för att jobba även i högskolevärlden, allra helst inom lärarutbildningarna.

– Jag vill undervisa i kreativt skrivande och skrivprocesser där känslan kommer först. Att skriva på det sättet utvecklar empatin hos människor, särskilt hos barn. Skrivande är ett fantastiskt rum att vara i tillsammans med andra människor, säger Helena Öberg.

Boken är en av sex titlar som är nominerade i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vem som får det prestigefulla Augustpriset 2015 avgörs den 23 november.

– Det är hedrande att stå på scenen som en av de nominerade. Men det som är den största glädjen är att boken nu har en chans att nå fram dit den hör hemma.

Juryns motivering:

Adrian har svårt med läsningen och i skolan blir han mobbad. Han flyr bort i fantasier där han är luftakrobat på en cirkus. Men när han träffar hunden Hejdi förändras allt. Någon tror på honom, och plötsligt blir tillvaron i färg. I Kristin Lidström och Helena Öbergs mångbottnade seriebok spelar färgen en avgörande roll. Övergången från svartvita serierutor till helsidor i färg speglar Adrians känslor och betonar fantasins kraft. Det suveräna ordlösa berättandet öppnar boken för alla läsare.