MDH-student knep traineeplats med över 200 sökande

2016-05-17 | Student

Julia Loschkin är 26 år och flyttade från Münster, Tyskland för att läsa mastersprogrammet produkt- och processutveckling – produktion och logistik på MDH. Snart närmar sig examen, men för Julia är det redan klart vad steget efter studierna kommer att bli. Av över 200 sökande har hon knipit en traineeplats som produktflödesingenjör på Tetra Paks Young Talent-program.

Julia Loschkin har länge varit intresserad av att arbeta med produktion och har en kandidatexamen i produktionsteknik från The Technical University of Dortmund. Valet att fortsätta studera var först ingen självklarhet, men efter besök på en utbildningsmässa fick hon upp ögonen för mastersprogrammet produkt- och processutveckling – produktion och logistik på MDH.
– Jag ville gå en utbildning där jag fick bygga vidare och lära mig någonting nytt. När jag hittade mastersprogrammet var det ett snabbt beslut att söka det som mitt förstahandsval, säger Julia.

"På MDH får vi testa teorier i verkliga projekt"

Under mastersprogrammets två år arbetar studenter i minst fyra projekt med direkt företagskoppling, något Julia har upplevt som drivande för hennes utveckling. Hon lägger nu sista handen på sitt exjobb med en kurskamrat. Tillsammans har de genomfört en simuleringsstudie för en produktionslinje på Volvo i Hallsberg.
– Vi har arbetat nära industrin från början och redan under första terminen hade vi ett projekt på ABB i Västerås. För mig är det värdeskapande att få söka rätt på den information som behövs för att lösa ett problem i ett skarpt projekt på ett riktigt företag, säger Julia.    

Tuff konkurrens om traineeplats

Efter examen kommer Julia arbeta på Tetra Pak. Efter en lång ansökningsprocess med över 200 sökande har hon valts ut till produktflödesingenjör på företagets Young Talent-program.
– Det känns spännande! Under mina två år kommer jag få prova på flera jobbrotationer, både inom detaljlösningar och med produktionsflödet i stort, och jag kommer också arbeta i flera av de 170 länder där Tetra Pak finns. Efter traineeperioden får jag fortsätta på ett tioårskontrakt om jag vill. Jag känner mig som hemma i Sverige och skulle inte ha någonting emot att flytta tillbaka hit, säger Julia.  

Nöjd med utbildningen

Julia är nöjd med utbildningen och tror att kunskapen och de praktiska erfarenheter hon får med sig kommer underlätta övergången från studier till traineeprogram.  
– I ansökan till Tetra Pak vägde en internationell profil tungt, och det var också väldigt viktigt för mig när jag valde att plugga på MDH. Min klass är full av personer från olika bakgrund och kulturer. Det kan vara utmanande, men jag tror att det är avgörande för att utvecklas och det har också förberett mig för att fungera bra på en internationell arbetsplats, säger hon.