MDH Solar Team presenterar solcellsdriven racingbil på Stockholmsmässan

2017-01-26 | Utbildning Student Omvärld

Under Stockholm Lifestyle Motor Show i helgen finns MDH Solar Team på plats för att visa upp det färdiga konceptet för solcellsbilen som ska tävla i Bridgestone World Solar Challenge i Australien den 8-15 oktober. Laget är ett av två från Skandinavien, och möter i tävlingen bland annat Stanford University och MIT.

 

Teamet består av drygt 30 studenter från olika utbildningsprogram som både inom kurser och på sin fritid hjälps åt med att designa och bygga en solcellsdriven bil som på snabbast möjliga tid ska köras 300 mil, från Darwin till Adelaide, på det befintliga nät av landsvägar som går över Australien. Utmaningarna är många, såsom svårberäknade sidovindar, vilda djur och dåligt underlag, och ställer höga krav på konstruktionen.

– Med det första konceptet så fokuserade vi för mycket på aerodynamiken, men vi visste att om vi ville ha ett mer konkurrenskraftigt fordon var vi tvungen att väga in faktorer som bland annat solcellsyta, hjulupphängningar och chassi. Det började vi med redan i januari 2016 och vi har jobbat med att få ut det bästa av varje faktor. Det har varit mycket slit, sena kvällar, heta diskussioner och nu är vi väldigt glada att äntligen få presentera vårt färdiga bilkoncept, säger Emelie Simson, som är student på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign, och projektleder konstruktionsarbetet inom gruppen.  

”Vår bil är inte bara ett skolprojekt, utan ett fordon som ska tävla på andra sidan jorden”

Stockholm Lifestyle Motor Show pågår torsdag 26 januari till söndag 29 januari och teamet finns på plats i sin monter under hela helgen. Johanna Colling ansvarar för marknadsföringen av projektet:

– Alla lag väntar in i det sista med att visa upp sina färdiga koncept, för man vill inte bjuda motståndarna på några idéer. Men nu är det dags och vi är jättetaggade! Vår bil är inte bara ett skolprojekt, utan ett riktigt fordon som ska tävla på andra sidan jorden. Genom att ställa ut på mässan vill vi engagera fler att följa vår resa och hjälpa oss att komma hela vägen fram till Australien, säger hon.

Projektet MDH Solar Team stöds idag av ett antal sponsorer, bland annat MDH, Volvo Group, Würth Elektronik och projektledningsbyrån Moment. I juni ska solcellsbilen vara helt färdig och redo att skeppas ned till Australien. Strax efter följer delar av projektgruppen efter för att börja förberedelserna på plats.

– Det blir ett äventyr, säger Johanna Colling. 

 

För mer information, besök teamets hemsida.