Mälardalens högskola tar plats i europeisk forskningsstyrelse

2010-03-09 | Forskning/Samverkan

Som enda representant för ett svenskt lärosäte har Paul Pettersson, professor i realtidssystem vid Mälardalens högskola, blivit invald i styrgruppen för Artemisia, ett EU-initiativ för inbyggda system som förfogar över forskningsmedel på drygt två miljarder euro.

- Det känns jätteroligt! Nu blir högskolans närvaro tydligare i det här europeiska samarbetet för avancerad forskning och teknologi inom inbyggda system, kommenterar Paul Pettersson sin nya styrelsepost.

Tillsammans med 24 andra representanter för forskningsorganisationer och företag, bland andra Daimler, Nokia och Philips, får han nu stor möjlighet att påverka Artemisias arbete. Organisationens mål är att Europa ska bli världsledande inom området inbyggda system, och därför satsar man rejält på forskning.

- Det behövs verkligen! Folk i allmänhet inser kanske inte hur mycket inbyggda datorer det finns runt omkring oss; i mobiltelefoner, mp3-spelare, personbilar... Företag som Ericsson, ABB och Volvo är idag alltmer beroende av forskningen inom inbyggda system för sin framgång, konstaterar Paul, som själv forskar om hur man kan säkerställa att datorer fungerar som de är tänkta att göra, till exempel när det gäller tidskrav och utnyttjande av minne och andra resurser.

Nära samverkan med industrin

Mälardalens högskola medverkar för närvarande i ett pågående forskningsprojekt, med finansiering från Artemisia, som handlar om kvalitetslösningar för industrin. Och här finns potential för fler projekt framöver.

- Med ett masterprogram i intelligenta inbyggda system och med forskningsprofilerna Intelligenta Sensorsystem och Mälardalen Real-Time Research Centre är Mälardalens högskola en perfekt samarbetspartner för Artemisia, menar Paul Pettersson och tillägger:

- Vår akademis nära samverkan med industrin är ett koncept som visat sig vara rätt både i Sverige och inom EU.