Lärarna äger arbetsmarknaden: ”Överraskad att det gick så fort”

2016-07-12 | Utbildning

Sverige skriker efter lärare och med över 5 000 lediga jobb att söka är det de nyutexaminerade lärarnas arbetsmarknad.
Fråga bara Lisa Friberg som fick sitt drömjobb direkt efter examen från MDH.
– Det kändes fantastiskt bra, säger Lisa som nu arbetar som gymnasielärare i Eskilstuna.

Hon brinner för samhällsfrågor, det svenska språket och möten med människor. Därmed var det naturligt för Lisa Friberg att söka sig till läraryrket där hon får kombinera alla tre sakerna. Innan avlagd examen hade hon skrivit på anställningsavtal för en tjänst som lärare på St. Eskils gymnasieskola i Eskilstuna.

– Lärarutbildningen är en bra och trygg grundutbildning. Jag kände att jag ville ha en bra grund att stå på. Just MDH har en utbildning där många trivs och högskolan är känd för att många får jobb efteråt. Det har jag själv fått ett bevis på nu då jag fick jobb direkt. Jag har hela tiden känt att jag skulle kunna få ett jobb, men att det skulle gå så fort, och att det skulle bli ett så bra jobb, det är jag ändå lite överraskad över, säger Lisa.  

Det är nämligen de nyutexaminerade lärarnas arbetsmarknad. Lisa berättar att hon fick klart med sitt drömjobb redan ett par månader innan avlagd examen. Hon jobbar nu i sin hemstad med promenadavstånd till jobbet och ska undervisa i svenska och samhällskunskap, de två ämnen som ligger henne varmast om hjärtat. Lisa har med andra ord inte behövt kompromissa med någonting. 
– Det här jobbet känns verkligen som jag, säger hon. 

Efter att ha läst svenska och samhällskunskap valde Lisa att läsa till kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) på MDH. Därmed kunde hon omvandla sina ämneskunskaper till en lärarexamen på ett och ett halvt år.* 
– Jag känner mig nöjd och trygg med det jag har fått lära mig under utbildningen och det har gjort mig redo för den här uppgiften, säger Lisa som lyckats med den inte helt enkla bedriften att kombinera studier med rollen som småbarnsförälder.  
– Där vill jag säga att MDH har bidragit med en flexibilitet som har varit nödvändig för mig som har familj och småbarn. Skolan har tagit hänsyn och varit tillmötesgående för att man som student ska kunna få ihop allt. Hade det inte varit för det hade jag nog inte kunnat fullfölja utbildningen. Det är en högskola där man känner sig sedd. Man blir inte bara en i mängden, säger Lisa Friberg.

Bra söktryck för lärarutbildningar hösten 2016

Ammie Westbeck, som är chef för sektionen för antagning och examen på MDH konstaterar att grundlärarprogrammet fortsätt var populärt under 2016 års antagningsomgång.
– Tittar man på grundlärarprogrammet förskoleklass och grundskola 1-3 så hade vi ett ansökningstryck som var mer än tredubbelt så högt som våra rekryteringsmål. Det är jätteroligt att efterfrågan på utbildningarna var lika högt som året innan och att många studenter vill läsa sin lärarutbildning här på MDH, säger hon.

*Från och med hösten 2017 går utbildningen med studietakt på 75%, vilket innebär att du läser utbildningen på 2 år.

Sök en lärarutbildning och ta chansen att göra skillnad. 

Läs mer om MDH:s lärarutbildningar

Du bestämmer vem du ska bli.