Lär dig mer om naturen som beräkningsmaskineri

Naturen som ett nätverk av beräkningsprocesser och strukturer, MDH på ForskarFredag 28 sept

2012-09-20 | Forskning/Samverkan

Har du funderat på vad de nyaste forskningsrönen säger om vårt universum? De modernaste teorierna ser naturen som ett stort beräkningsmaskineri. Vad kan vi lära oss från denna approach som omfattar både levande och icke-levande natur?

Gordana Dodig-Crnkovic är docent i datavetenskap vid Mälardalens högskola och har i ett tiotal år forskat inom området. Kom och lyssna på henne under ForskarFredag den 28 september.

Området Gordana forskat inom kallas Computing Nature, ”beräknande natur”, vilket innebär att processer och fenomen i naturen kan användas för att upptäcka nya beräkningsprinciper och bygga nya beräkningsmaskiner som skiljer sig väsentligt från datorer vi har idag. Fördelen med denna nya typ av beräkningar är att man med ny kunskap kan konstruera framtida datorer baserade på naturliga fysikaliska processer, även biologiska processer. Forskare studerar idag naturen som ett nätverk av beräkningsprocesser/beräkningsstrukturer och lär sig av detta både om hur man bäst kan simulera och modellera naturliga system och hur man kan använda dessa nya beräkningsprinciper för att konstruera nya datorer, såsom kvantdatorer och kognitiva datorer.

Mer information om Gordana

Gordana Dodig-Crnkovic är docent i datavetenskap vid Mälardalens högskola. Hon har både doktorsexamen i fysik och i datavetenskap. Hon forskar inom beräkningsteori, informationsvetenskap och vetenskapsteori och undervisar i forskarutbildningen såväl som grundutbildningen på Mälardalens högskola. År 2009 publicerade hon boken Information and Computation Nets. Hon har även publicerat två redigerade volymer: Information, Computation, Cognition med Susan Stuart 2007 och Information and Computation med Mark Burgin 2011. Hon är en vetenskaplig kommittémedlem i International Science of Information Institute, styrgruppsmedlem i den internationella organisationen Datorer och filosofi, medlem i redaktionsrådet för World Scientific Series i informationsvetenskap och medlem i redaktionen för flera vetenskapliga tidskrifter. I år har hon organiserat symposium Natural/Unconventional Computing på AISB/IACP World Congress i Birmingham. 

Träffa Gordana på ForskarFredag

Kom och lyssna på när Gordana Dodig-Crnkovic berättar om sin forskning på ForskarFredag den 28 september.

Tema: Computing Nature: ” Life, the Universe and Everything”
Tid: 15.30
Plats: Västerås stadsbibliotek