Kursprojekt ledde till en spännande utmaning för MDH-studenten Philip

2016-11-18 | Student

Philip Bengtsson är 24 år och brinner för att lösa tekniska problem. Han pluggar civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign vid MDH och har deltagit i ett spännande forskningsprojekt. Hans uppdrag: Att bidra till utvecklingen av en vattenrenare som kan omvandla havsvatten till dricksvatten.

Philip Bengtsson läser fjärde året på det fem år långa civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign. Under utbildningen genomför studenterna minst fem projekt med direkt koppling mot företag. De goda möjligheterna att skaffa sig praktisk erfarenhet var en glad överraskning för Philip, som valde programmet på grund av sitt intresse för teknik. 
– Det har varit en spännande resa, framförallt för att vi jobbar så mycket i skarpa projekt och för att vi får kontakt med så många olika företag. Jag trodde att jag bara skulle gräva ner mig i böcker på högskolan. Det gör vi i perioder, men sedan får vi jobba med att lösa verkliga problem på riktiga företag, och det har varit väldigt kul, säger han.

Skapade CAD-modeller för forskningsprojekt  

Ett sådant skarpt projekt genomfördes under utbildningens tredje år. Inom ramen för kursen Produktutveckling 3 tog Philip del av Water-in-a-Box, ett forskningsprojekt vid MDH med syfte att utveckla en soldriven, portabel container som kan omvandla havsvatten till dricksvatten i bland annat katastrofområden. Det ledde till att Philip blev erbjuden ett sommarjobb som forskningsassistent, för att vidareutveckla vattenrenaren.   
– Mitt uppdrag var att bidra till konceptutvecklingen med hjälp av CAD-modeller. Jag undersökte hur olika komponenter kan integreras med varandra så att de får plats i containern, och så att vattenrenaren kan fungera som den ska. Vi satte mål som jag sedan fick arbeta fritt för att lösa, vilket var jättekul och det gick bra. Nu håller de på att arbeta vidare med mina koncept, säger han.

Ingenjörsutbildningen ger en bred grund
Efter examen vill Philip gärna fortsätta jobba med att utveckla ny teknik, till att börja med på en traineeplats, antingen i Sverige eller utomlands. Utbildningen ger honom en bred grund inför framtiden, menar han:
– Jag tycker att det är roligt med teknisk problemlösning, och på programmet får vi prova på många olika områden så jag känner mig inte låst. Den absoluta drömmen skulle vara att jobba på företaget SpaceX i USA, som ska skicka människor till Mars. Där finns en hel del utmaningar att lösa, och det skulle vara riktigt häftigt att få vara en del av det.