”Jag vill utveckla smarta hem”

2016-04-12 | Utbildning Student

Daniel Gravander pluggar civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign på MDH. Han valde att läsa vidare direkt efter gymnasiet och visionen är glasklar: I framtiden ska han skapa smartare och mer miljövänliga bostäder.

 

 

Daniel Gravander läser civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign. Det första året är grundläggande och består av ingenjörsgemensamma kurser som matematik och fysik tillsammans med introduktionskurser i hållfastighetslära och CAD. Därefter väljer studenterna om de vill fortsätta på inriktningen produktion eller produktionsdesign. Daniel valde produktdesign och har ett tydligt mål för vad han vill göra efter studierna.

– Jag vill jobba med smarta hem; hem som är miljövänliga, som gör saker per automatik och som anpassar sig efter den som bor där. Visionen är att starta ett nischat byggföretag som fokuserar på nyproduktion av smarta hem med modern teknik. Hus som sätter på kaffet automatiskt när du kliver ur sängen, som vet att det är just du som kliver in i duschen och vilken temperatur på vattnet du föredrar, eller som kan mäta av ditt hälsotillstånd, säger han.

Ingenjörsutbildning en bra grund

Han menar att det var framtidsplanerna som fick honom att välja just en civilingenjörsutbildning inom produktdesign.

– Det är en bra grund att stå på. Det här handlar om att utveckla produkter och som jag ser det så behöver du vara utbildad civilingenjör för att klara av att leda ett sådant företag. Det finns många nya tekniker som kan användas i större utsträckning vid husproduktion, till exempel 3D-print. Med den här utbildningen kan jag se på branschen med lite andra ögon än om jag vore renodlad byggingenjör. Dessutom har MDH även utbildningar inom ekonomi och marknadsföring som jag kan plocka delar av senare för att bredda min kompetens.

Pluggar i sin hemstad

Daniel är uppvuxen i Eskilstuna och pluggar i sin hemstad.

– Jag är väldigt glad att den möjligheten fanns. Jag läste gymnasiet i Fagersta och har redan provat på att bo hemifrån. Nu känner jag att jag har fritidsintressen och annat som binder mig här. Och så kan jag bo kvar hemma och spara ihop ett kapital till efter examen, säger han.

Daniel tycker att högskolan skiljer sig ganska mycket från gymnasiet. 

– Det är mer eget ansvar på högskolan, man får inte lika mycket serverat utan måste verkligen plugga för att hänga med. Funderar man på ett civilingenjörsprogram så ska man vara beredd på arbetsbördan. Men står man ut lite i början, hittar sin självdisciplin och bra pluggkompisar så är det mycket roligare! Och så har man fler sovmorgnar, säger han och skrattar.

”Den här utbildningen ger mig en konkurrensfördel”

Hittills tycker han att utbildningen håller väldigt hög kvalité.

– Jag trivs jättebra och rekommenderar verkligen det här programmet till andra! Vi läser samma teori som på alla civilingenjörsutbildningar, men samtidigt jobbar vi i praktiska projekt med prototypframtagning och produktutveckling. Vi får spendera i princip hur mycket tid vi vill i högskolans verkstäder. Den möjligheten gör att jag lär mig mer, och det ger mig en konkurrensfördel.