Hur fungerar en robot?

2012-09-24 | Forskning/Samverkan

Varför är kunskap om robotik så viktigt och vad kan robotar ge för nytta i samhället? Det är några av de frågor Lars Asplund, professor inom datavetenskap vid Mälardalens högskola kommer ge svar på under ForskarFredag den 28 september.

– Idag finns samma enorma potential i robotiken som det fanns i data på 70-talet. Utvecklingen kommer att gå i rekordtakt under det närmsta decenniet, främst när det gäller mindre robotar som kan fungera i hemmet, exempelvis dammsugarrobotar, säger Lars Asplund, professor i datavetenskap vid Mälardalens högskola.

Lars Asplund är en pionjär inom robotik och han har utvecklat internationellt kända robotar såsom svanroboten som han år 2010 skapade tillsammans med Kerstin Gauffin, avdelningschef för teater vid Mälardalens högskola. Svanroboten dansar i takt till Tjajkovskijs mäktiga musik från baletten Svansjön och syftet var att utforska gränserna för vad en robot kan uttrycka och vilka mänskliga uttryck den kan ta sig.

Mer information om Lars
Lars Asplund är professor i datavetenskap vid Mälardalens högskola sedan 2001 där han var han med om att starta Sveriges första – och hittills enda – civilingenjörsutbildning i robotik. Han disputerade i fysik 1977 vid Uppsala universitet med Kai Siegbahn, nobelpristagare i fysik, som handledare. Lars har skrivit tio läroböcker, den senaste handlar om robotik och utgavs hösten 2011 och har fyra patent. Hans nuvarande forskning handlar om är visionssensorer för robotar. Se även:
Lars Asplund har gett ut bok inom robotik (2011-12-08)
Miljonbelopp för strategisk forskning inom inbyggda system vid Mälardalens högskola (2011-11-01)
Undervattensrobot ska rensa bort gifter från havets botten (2010-04-12)
Dansande svanrobot gör succé (2010-09-24)

Träffa Lars på ForskarFredag
Kom och lyssna på när Lars Asplund berättar om hur robotar fungerar och om utvecklingen av robotar på ForskarFredag 28 september.

Tema: Mänskliga robotar och känslosamma hubotar – vad är möjligt?
Tid: 12.20
Plats: Galleria Kvarteret Igor, Västerås