Hon vill inspirera människor till positiv förändring

2017-03-29 | Student Utbildning

Hanna Rattfeldt kommer från Värmland och läser beteendevetenskapliga programmet vid MDH, ett program som ger många yrkesmöjligheter efter examen. Som det ser ut nu vill hon arbeta med att stödja människor med psykisk ohälsa och hjälpa dem att skapa möjligheter till ett liv med god hälsa och välbefinnande.


– Mitt fritidsintresse är fotografering och skrivande och jag sökte mig först till MDH tack vare utbildningen informationsdesign med inriktning textdesign. Kort därefter insåg jag att det var människor jag ville jobba med, att inspirera människor till att göra positiva förändringar i sitt liv är roligt och fint. Så jag sökte om och började läsa beteendevetenskapliga programmet istället, säger Hanna Rattfeldt.

Beteendevetenskapliga programmet bygger på huvudområdena pedagogik, psykologi och sociologi. Med utgångspunkt från dessa tre områden riktas programmet mot arbetsliv, kommunikation och hälsa.
– Vi läser om beteenden och processer i samhället – samspelet mellan människor. Den kursen som har inspirerat mig mest handlar om personlighetspsykologi/socialpsykologi. Man får grepp om saker som man själv uppmärksammat men som man nu förstår på ett annat sätt. En styrka med programmet är att man har många vägar att gå efteråt. Vare sig man vill jobba som handläggare, utredare eller rekryterare eller vidareutbilda sig till psykoterapeut, säger Hanna.

Hanna trivs bra på MDH och i Eskilstuna. Hon tycker att högskolan är lagom stor och att det är lätt att knyta kontakter med andra människor. Bland annat har hon varit fadder och är med i styrelsen för programmets linjeförening, Beware.
– Jag har tidigare bott på landet, så Stockholm som studentstad hade nog inte passat mig. Här i Eskilstuna har jag närheten ut till landet och mina hästar men också till mina vänner som bor i stan. Vad det gäller studentlivet så väljer man själv hur aktiv man vill vara. Inom linjeföreningen träffas vi ofta på studentpuben, äter middagar ute och kollar på film. Jag tycker att det är väldigt värdefullt att engagera sig på olika sätt och lära känna nya människor. En dag kommer de också vara yrkesverksamma och då kan man ha nytta av varandra, säger hon.

Hanna har alltid arbetat med människor på olika sätt. Just nu jobbar hon som boendestödjare vid sidan av studierna. Hennes tips till blivande studenter som står inför studievalet till hösten är att följa sitt hjärta och sikta mot stjärnorna.
– Sök till programmet om du är säker på att du vill jobba med människor men hålla dörrarna öppna mot olika yrken. Utbildningen ger stor bredd och mycket kunskap så möjligheterna är oändliga! Jag är nöjd med mitt val av utbildning – den ger mig själv väldigt mycket professionellt men också personligt och kommer att hjälpa mig att få det jobb jag vill ha. Jag är halvvägs in i utbildningen och är inte samma person som jag var när jag började – man blir väldigt ödmjuk och tolerant som person och stark nog för att arbeta med att stödja andra, säger Hanna.