Hon tog emot stipendium från Drottningen

2017-05-04 | Student Utbildning

Nyligen delade Drottningen ut Queen Silvia Nursing Award till sjuksköterskestudenten Saga Wahlström vid en ceremoni på Kungliga slottet. Queen Silvia Nursing Award delas ut årligen och syftar till att skapa förutsättningar för en varaktig positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre.

– Dagen var jätterolig och jag var inte alls så nervös som jag trodde att jag skulle vara. Det var väldigt ärofyllt att få träffa drottningen och att få bli omnämnd personligt i hennes tal, säger Saga Wahlström.

Förutom Saga Wahlström som går näst sista terminen på sjuksköterskeprogrammet vid MDH, fick även Michelle Ena från Novia University of Applied Sciences i Finland och Natalia Duszeńska från Medical University of Warsaw i Polen motta stipendiet på 50.000 kronor samt en sex månaders individuellt utformad praktikperiod.

– Jag fick med mig en erfarenhet av att tala inför en stor och viktig publik och att sjuksköterskeyrket är mer ärofyllt i folks ögon än vad man kan tro, det gäller bara för politiker att fatta vinkeln och höja lönerna. Men jag ser ljust på framtiden då det finns oändligt många vägar att gå inom yrket. Det gäller bara att hitta rätt, säger Saga Wahlström.

Under ceremonin höll Drottningen tal och lyfte bland annat att åldrande inte definieras av gränser, språk eller kultur. Behoven hos äldre eller hos någon som lever med demens är detsamma i Stockholm som i Helsingfors och Warszawa. God omsorg och högkvalificerade sjuksköterskor kan göra stora skillnader i en persons livskvalitet och därför är det viktigt att dela med sig av kunskaper och idéer över landsgränser.