Havsvatten blir drickbart med nytt forskningsprojekt

2016-04-20 | Forskning/Samverkan

En container som lätt kan monteras och transporteras och med hjälp av solenergi avsalta, rena och distribuera havsvatten till människor i utsatta länder, vid torka, eller vid humanitära insatser i katastrofområden. Det blir verklighet med Water-in-a-Box, ett nytt samarbetsprojekt som invigs med ett event på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna torsdag 21 april.

Nu inleder forskare på MDH ett gemensamt projekt med Eskilstunabaserade företaget Millennium Technology of Sweden AB och Swedish Box of Energy AB i Göteborg. De ska utveckla en soldriven och portabel container som kan omvandla havsvatten till dricksvatten.

Projektet heter Water-in-a-Box och målet är att på ett hållbart och flexibelt sätt erbjuda rent, avsaltat och bakteriefritt dricksvatten till behövande områden runtom i världen. Projektet är baserat på Millennium Desalination Device (MDD), en vattenrenare som med god energitillförsel kan filtrera från 2 000 liter vatten per dygn och uppåt. Uppfinningen är idag patenterad i över 40 länder.
– Länder som lider av brist på vatten ska kunna bli självförsörjande i att ta fram dricksvatten. Jag hoppas att vi ska bidra till att förbättra folkhälsa, minska fattigdom och skapa odlingsbara områden, säger Rolf Ingeson, vd för Millennium Technology of Sweden, som 2013 utsågs till Årets innovatör i Eskilstuna för sin uppfinning.

Tanken är att containern också snabbt ska kunna transporteras till katastrofområden. Vid MDH utformas produktionskonceptet för containern så att den kan serietillverkas och monteras på ett hållbart och effektivt sätt.   
– Målet är att erbjuda utrustning som är lätt att hantera. Det känns mycket spännande att delta i ett projekt där vi kan använda våra forskningsresultat och undersöka möjliga tekniska lösningar för att lösa ett globalt problem. Water-in-a-Box har potential att bidra till Sveriges tillväxt, och förhoppningen är att studenter vid MDH kommer få möjlighet att arbeta med projektet, säger Mats Jackson, professor vid forskningsinriktningen innovation och produktrealisering (IPR) vid MDH och projektledare för Water-in-a-Box.  

Företaget Swedish Box of Energy AB bidrar med tekniska lösningar för att lagra sol- och vindenergi i specialutformade batteripack.
– Vi ser Water-in-a-Box som ett stort steg i vår produktutveckling och företagshistoria. Att vara med och skapa en produkt som genom kombinationen solceller och energilagring kan hjälpa människor i svåra situationer och bidra till utvecklingen av miljövänliga energilösningar känns dessutom mycket bra, säger Johan Stjernberg, vd och grundare av Swedish Box of Energy AB.

Projektet genomförs inom det statliga verket för innovationssystems (Vinnova) satsning ”Utmaningsdriven innovation – hållbar industriell utveckling.” Torsdag den 21 april invigs Water-in-a-Box med ett event på MDH i Eskilstuna där en prototyp av containern visas upp och besökare har möjlighet att träffa projektets samarbetspartners. 

Information om invigning av Water-in-a-Box