Hård final i tävlingen Unga Matematiker

2012-10-05 | Forskning/Samverkan

Den 22 september avgjordes finalen i årets matematiktävling Unga matematiker. I tävlingen deltog lag från Rinmanskolan i Eskilstuna, Nyköpings gymnasium och Rudbeckianska gymnasiet och Wijkmanska gymnasiet i Västerås.

Under tävlingen fick lagen svara på 6 verklighetsnära frågor. För att komma upp i full pott, 24 poäng, gällde det att få fram rätt svar och även att visa en fullständig lösning. Om uppgiften var för svårt, kunde lagen ändå skrapa ihop några poäng genom att göra en god ansats.

 - I början kändes uppgifterna omöjliga, men sedan släppte det och jag tror det gick ganska bra, säger Daniel Eklund från Wijkmanska gymnaisiet.

 - Det vara bra att jobba i grupp, då kan man komplettera varandra, säger Markus Carlsson från samma skola och får medhåll av den tredje lagmedlemmen Mathias Asplin.

Det här året var det flest killar som deltog i tävlingen, men även några tjejer var med. En av dem var Louise Rudgren från Rinmangymnaiset. Hon gissar att tjejer har dåligt självförtroende när det gäller matematik och att det är därför det är så få som deltar i tävlingen.

 - Det är jätteroligt när man lyckas lösa en riktigt svår matematikuppgift. Tyvärr arbetar vi inte så mycket i grupp i skolan, säger Louise. Det är synd för jag tycker att man lär sig bättre när man får diskutera.

Finalen var ganska hård och det skiljde bara ett poäng mellan lag ett och två och 2 poäng mellan lag tre och resterande lag. Segrare i tävlingen blev Rudbeckianska gymnasiets lag 2 med Navid Haddad, Mattias Stridh och Gustav Sobel.

- Uppgifterna var sådana som man skulle kunna stöta på i verkligheten och det var roligt att arbeta i grupp. Det är mer utvecklande, säger Gustav Sobel som även var positivt överraskad av den goda lunchen de bjöds på efter tävlingsmomentet.

 - Det var en härlig syn att se hur samarbetet fungerade i alla finallagen och med vilken entusiasm eleverna genomförde tävlingen. Alla tre lagmedlemmarna i varje lag deltog verkligen i genomförandet av lösningarna, säger Bo Wahlqvist som är en av arrangörerna av tävlingen.

Uppgifter och rättningsmall

Uppgifter 2012 (pdf 267 kB)

Rättningsmall 2012 (pdf 409 kB)

Bilder

Rudbeckianska gymnasiet  lag 2

Nyköpings gymnasium lag 2, 17 p

Rudbeckianska gymnasiet lag1, 13 p

  1. Wijkmanska gymnasiet, 11 p

Nyköpings gymnasium lag1, 11 p

Rinmangymnasiet, 11 p

 

Klicka här för att läsa vad ekuriren.se skev om tävlingen och för att prova på tävlingsfrågorna.