Här presenteras morgondagens teknik för vården

2015-06-02 | Forskning/Samverkan

De utvecklar morgondagens teknik för vården; sensorer som bland annat kan mäta puls och blodsockernivå, och som kan användas i hemmet, kläder eller bilar. I veckan kommer de till Västerås, ett hundratal av världens främsta forskare inom hälsoteknik, för att presentera det senaste inom bärbara teknologier för hälsomonitorering. Konferensen heter pHealth 2015 och arrangeras på Aros Congress Center av Mälardalens högskola (MDH).

Den internationella konferensen pHealth arrangeras för tolfte gången, men det är första gången som den kommer till Sverige och Västerås. Namnet pHealth står för ”personalized health”, ett område som befinner sig i snabb utveckling och som MDH tillsammans med KK-stiftelsen storsatsar på i forskningsprofilen inbyggda sensorsystem för hälsa.

– Det här är viktig forskning, som på sikt gör stor skillnad för hur till exempel äldre ska kunna vara självständiga i sitt eget hem eller för hur stroke-patienter ska kunna rehabiliteras på ett mer effektivt sätt, säger Maria Lindén som är professor i hälsoteknik vid MDH och projektledare för pHealth 2015.

Konferensen arrangeras årligen och är högt ansedd i forskarvärlden. I år väntas besökare från bland annat Nya Zeeland, Colombia, Spanien, Portugal och Tyskland. En av huvudtalarna är Andreas Lymberis, forskare och vetenskaplig expert inom EU:s forskningsprogram för så kallad e-hälsa. Han är känd som pionjär inom området smarta kläder, det vill säga kläder som mäter olika fysikaliska parametrar.

Se det fullständiga programmet med alla talare här