Han tar revansch med vinstgivande innovation

2012-03-13 | Forskning/Samverkan

Johan Kraft är MDH-forskaren som blev företagare. Nu kan han bli Årets innovatör vid Guldstänk-galan.

 

- Att vara nominerad till Guldstänk känns oerhört roligt, speciellt som jag är uppvuxen och har pluggat här i stan. Det är först nu som jag verkligen insett att min lilla firma, Percepio, har utvecklats till ett riktigt produktbolag med stora möjligheter. Vi har fått flera bekräftelser på detta. Bland annat fick vi in 1,8 miljoner kronor från investerare, vi har fått ordrar från Atlas Copco och Zenterio och nu också nomineringen till Årets innovatör! säger Johan Kraft.

Men vägen till innovatör var inte självklar.

- Jag hade ganska dåliga gymnasiebetyg, men lyckades bra på högskoleprovet och kom nätt och jämnt in på Mälardalens högskolas datautbildning. Under mina år på MDH fick jag en djupare kunskap och insikt i datateknik och datavetenskap som sedan ledde till att jag ville och kunde söka forskarutbildningen, säger Johan Kraft.

Under sju år som doktorand och forskare på MDH utvecklade han bland annat en programvara, Tracealyzer, som numera ingår i alla ABB:s robotar. Programvaran underlättar felsökning av inbyggda datorsystem. Om till exempel en ABB-robot får ett problem och stannar, skapas en fil till ABB:s robotutvecklare, som därmed tydligare kan se vad som hänt och och lättare förstå vad som eventuellt behöver åtgärdas. Johan Kraft startade Percepio för att vidareutveckla Tracealyzer till en kommersiell produkt och har idag två program som gör det enklare, billigare och säkrare för industrin att utveckla inbyggda datorsystem.

Johan Kraft hade redan under forskarutbildningen en tanke om att göra en säljbar produkt av sina forskningsresultat. Han fick hjälp med detta av Idélab, högskolans stöd för studenter och forskare som vill förverkliga och göra affärer av sina idéer.

- Det är stor skillnad på att vara forskare och företagare, men kärnan är densamma. Jag har märkt att det är en fördel att ha forskarbakgrund när man driver ett eget företag: Jag är van att jobba mot långsiktiga mål med stora utmaningar.

Johan Kraft är nominerad till Årets innovatör vid Guldstänk-galan den 15 mars.

Juryns motivering:
Företaget Percepio AB är resultatet av världsledande forskningsresultat som utvecklats av grundaren Johan Kraft under sju års forskning på Mälardalens högskola i Västerås, i nära samarbete med det regionala näringslivet. Percepio AB har idag två helt unika och egenutvecklade program som gör det enklare, billigare och säkrare för industrin att utveckla inbyggda datorsystem. Bara i Västerås är marknaden stor för detta bolag med kunder som ABB och Bombardier samt deras respektive underleverantörer, men givetvis har bolaget världen som marknad och säljer idag i både USA och England. Under 2011 har Percepio AB gått från att vara ett sidoprojekt till forskningen, till att vara ett komplett företag som sysselsätter tre personer.