Fryxellska vann regionfinalen av Teknikåttan

2018-04-19 | På campus

Hur många procent minskar klimatavtrycket om man väljer ett svenskt äpple istället för ett importerat? Och hur många miles går det egentligen på tio kilometer? Det vet klass 8 B på Fryxellska skolan som idag vann regiontävlingen av Teknikåttan som arrangerades på MDH. Nu väntar riksfinalen i Norrköping där årets teknikåtta ska utses.

Förutom klass 8 B på Fryxellska skolan var det dessutom Irstaskolan 8 C, Mariefredsskolan 8 A och Mariefredsskolan 8 B som kvalat in till dagens regiontävling. Förutom att besvara frågor inom teknik, naturvetenskap och matematik fick lagen också tävla om att bygga det högsta och mest stabila tornet av spaghetti och marshmallows samt visa upp sina egenkomponerade konstruktioner för att få en pingisboll att flyga cirka två meter och landa i en korg. Lagen tävlade både i design samt vem som kunde få i flest bollar i hinken.

Fryxellska skolan klass 8 B vann regionfinalen och kommer att få göra upp i riksfinalen i Norrköping den 23 maj. För bästa konstruktionsdesign vann Mariefredsskolan 8 B.

– Syftet med Teknikåttan är att öka unga människor intresse för teknik och stimulera deras fantasi och kreativitet. Teknik är kul och vi hoppas att det här ska leda till att fler unga människor också inser det, säger Fredrik Nordman, universitetsadjunkt i byggnadsteknik på MDH och en av projektledarna för årets tävling.

Tävlingen samarrangeras av elva universitet och högskolor, däribland Mälardalens högskola, och riktar sig därmed till alla åttondeklassare i Sverige.

För mer information om Teknikåttan, kontakta Fredrik Nordman, eller besök mdh.se/teknikattan