Fryxellska skolan tävlar i Teknikåttans riksfinal

2018-05-22 | Utbildning Student Forskning/Samverkan På campus

Onsdagen den 23 maj avgörs årets upplaga av Teknikåttan. Medverkar gör bland annat Fryxellska skolans klass 8B, som vann regiontävlingen på MDH tidigare i våras. Tolv lag ställs mot varandra i den rikstäckande tävlingen för elever i årskurs åtta.

 

Totalt har 24 000 åttondeklassare tävlat i Teknikåttan i år. Via kval och regiontävlingar har de tolv kvarvarande lagen kvalificerat sig till rikstävlingen, som avgörs med semifinaler och final på Campus Norrköping. Vinnande klass får med sig en prischeck på 12 000 kronor.

Tävlingen består av både teoretiska och praktiska uppgifter inom teknik, biologi, fysik, kemi och matematik. Inför tävlingen har klasserna också gjort en klassuppgift som bedöms under tävlingsdagen.

Teknikåttan startade vid Linköpings universitet 1993 och firar i år 25 år. Tävlingen är idag ett samarbete mellan MDH och tio andra universitet och högskolor i landet.

– Syftet med Teknikåttan är att öka unga människor intresse för teknik och stimulera deras fantasi och kreativitet. Teknik är kul och vi hoppas att det här ska leda till att fler unga människor också inser det, säger Fredrik Nordman, universitetsadjunkt i byggnadsteknik på MDH och en av projektledarna för årets tävling.

För mer information om Teknikåttan, kontakta Fredrik Nordman