Från innovationsprogrammet i Eskilstuna till Silicon Valley

2018-07-19 | Alumni

Elin Elkehag utsatte sitt eget liv för en radikal innovation. Hon bröt upp från ett förhållande, lämnade fina lägenheten i Stockholm och jobbet med en god lön.

 

Idag bor Elin Elkehag i San Francisco och driver företaget Stilla som håller på att rulla ut ett smart microlarm över världen. Produkten Stilla Motion är en knapp som via en app kopplar upp sig mot ägarens smartphone. Användningsområdet är brett, menar Elin Elkehag.
– Mammor kan lägga den i barnvagnen, man kan fästa den på en dator eller cykel. När den är aktiverad får man ett larm om den börjar röra på sig, säger Elin Elkehag.

Resan till jobbet som vd för egna företaget med försäljning i över 50 länder har gått via en brinnande lust att skapa något nytt som kan användas av många. (Se Elins fem punkter för vad som krävs.)

Det började alltså på det nystarta innovationsprogrammet vid Mälardalens högskola i Eskilstuna.
– Jag hade bra betyg på gymnasiet så jag visste att jag kunde välja rätt fritt, berättar Elin Elkehag. Jag funderade på om jag skulle gå på Handelshögskolan eller göra något som var kul. När jag fick syn på Innovationsprogrammet vid MDH, tänkte jag att det här vill jag göra så jag sökte inget annat som alternativ.

Elin kom till Eskilstuna med det nya milleniet. 2003 var hon klar och då hade hon redan fått jobb på forskningsavdelningen vid Telia research.
– Jag hade jättekul på MDH, det var en bra utbildning och jag jobbade med Idelab, man fick läsa Tidd och på jobbet blev jag en brygga mellan designen och ingenjörerna, det var verkligen en perfekt kombination av IMTO, alltså innovation, människa och teknik. Jag levde nog lite exakt som vi lärde, det var en tuff och rolig tid i mitt liv, säger Elin Elkehag.

Företaget Stilla motion är. Nu i en uppbyggnadsfas. Efter de första hundra dagarna stod det klart att produkten och idén Elin hade var värd att gå vidare med. Sedan dess har bolaget fått in nytt riskkapital, fått möjlighet att använda samma tillverkare av förpackningen som Apple, utvecklat appen som man laddar ned till sin telefon, och mycket mer.
– Det har tagit två år att bygga företaget, det är en helt annan sak att vara innovatör och entreprenör. Vi har förbättrat produkten under tiden och fått massor av uppmärksamhet från hela världen, säger Elin Elkehag.

Frågan är vad som har hänt om fem år från nu? Elin Elkehag tvekar inte länge.
– Det här är inte huvudmålet, det är bara första steget. Jag vill göra användarvänlig teknik, hitta de icke-coola grejerna och göra nåt bra av det.

– Om fem år är vi en del av ett större sammanhang. Jag kommer att fortsätta med att vara i gränslandet mellan människa, teknik och miljö – där finns så mycket att göra.