Framgångsrika företagare och forskare möts på internationell arena

2010-04-09 | Forskning/Samverkan

Den 12-16 april samlas industriföreträdare och forskare från hela världen i Stockholm under en konferensvecka om inbyggda datorsystem, CPSweek 2010. Forskningscentret MRTC, Mälardalen Real-Time Research Centre vid Mälardalens högskola, håller på måndagen ett seminarium med fokus på industriella utmaningar. En av talarna är Janis Platbardis, känd från TV-programmet Draknästet där han fick stort genomslag för sin idé om övervakningssystem inom livsmedelsindustrin.

Janis Platbardis, vd för företaget TNT Elektronik, delar med sig av sina erfarenheter om hur trådlösa nätverk kan lösa olika problem inom industrin. Han har själv tagit fram ett trådlöst system för övervakning av temperatur och luftfuktighet i kyldiskar och frysar, en affärsidé som de svårflirtade investerarna i SVT:s entreprenörsprogram Draknästet nyligen valde att satsa rejält på.

Andra föredragshållare på MRTC:s heldagsseminarium är bland andra Adam Dunkels från SICS, Swedish Institute of Science, och Björn Karlsson, vd för Communication Research Labs Sweden AB.

- Vårt seminarium sticker ut bland alla vetenskapliga inslag under den internationella konferensveckan eftersom vi har valt att fokusera på industrin, och bjuda in företrädare från både industri och akademi, säger Malin Rosqvist, forskningssamordnare på MRTC, Mälardalens högskola.

Sensornätverk och säkerhetskritiska inbyggda system, som kommer att diskuteras under seminariet, är mycket viktiga för industrin.

- Svenska företag satsar årligen 60 miljarder kronor på att utveckla ny mjukvara. Till största delen rör det sig om inbyggda system i industriprodukter som bilar, robotar och mobiltelefoner. Från högskolans sida arbetar vi hela tiden för att främja samarbetet mellan akademi och industri, och på så sätt gynna utvecklingen, berättar Malin Rosqvist.

Läs mer om seminariet

Läs mer om CPSWeek