Forskarskolan PROGRESS på MDH avslutad

2012-06-26 | Forskning/Samverkan

I juni 2012 avslutades Mälardalens högskolas forskarskola PROGRESS då de fem sista doktoranderna i forskarskolan avlade sina doktorsavhandlingar. Forskarskolans inriktning har varit inbyggda system, vilket är Mälardalens högskolas spetsforskningsområde. Sedan hösten 2011 finns en ny forskarskola inom inbyggda system på Mälardalens högskola, ITS EASY.

Progress startade 2006 och har finansierats av SSF, Stiftelsen för Strategisk Forskning.  Forskarskolans övergripande mål var att finna kostnadseffektiva metoder för den ökande komplexiteten i programvaran i inbyggda system, vilket leder till ökad kvalitet och säkrare system. Forskningsprojekten inom PROGRESS har handlat om allt ifrån komponentbaserade lösningar till säkerhet i systemen. Projekten har kompletterat varandra och gett en uppsättning av verktyg för att designa programvara i inbyggda system.

Andreas Hjertström är en av de fem sista doktoranderna. Hans doktorsavhandling “Data Management in Component-Based Embedded Real-Time Systems” handlade om att ta fram en säker och kostnadseffektiv utvecklingsmetod för elektroniksystem i inbyggda system. Elektronikkostnaden utgör cirka 40 procent av utvecklingskostnaden i en modern bil idag. Genom att minska denna kostnad via effektivisering och återanvändning av systemet kommer framtidens system bli bättre och säkrare.

– Min förhoppning med doktorsavhandlingen är att den kommer utgöra en pusselbit för att kunna dela data på ett säkert och effektivt sätt i inbyggda system, säger Andreas Hjertström.

De fyra andra sista doktoranderna i forskarskolan, som alla kommer från olika länder, är Séverine Sentilles från Frankrike, Aneta Vulgarakis från Makedonien, Yue Lu från China och Hüseyin Ayhan Aysan från Turkiet.

Sedan hösten 2011 har Mälardalens högskola en ny forskarskola inom inbyggda system, ITS EASY. För mer information om denna se gärna hemsidan för forskarskolan eller en nyhetsartikel om den.

Mer information om PROGRESS finns här