ForskarFredag med Grand Prix-avslutning

2015-09-25 | Forskning/Samverkan

Lena Marmstål Hammar avslutade ForskarFredag genom att stå som slutgiltig vinnare då jury och publik sagt sitt i Forskar Grand Prix. Under dagen, dessförinnan, hade över 30 forskare mött Eskilstunabor och Västeråsare i en rad olika arrangemang - experiment, föreläsningar, forskarfrukost och bio med forskarpanel.

 

I Eskilstuna deltog ungefär 400 personer i de olika programpunkterna som började med en frukost på Munktell Science Park och sedan bjöd på föreläsningar och samtal på stadsbiblioteket och stadsmuseum. I ett samarbete mellan MDH och KomTek bjöds skolelever på teknikverkstad. Avslutningen var filmen Grilhood på bio Rio med en forskarpanel som diskuterade med publiken.

På förmiddagen ordnades ett webbinarium - ett digitalfika - där Karin Sheikhi, universitetslektor i svenska som andraspråk, talade om smågruppsundervisning. Här deltog cirka 65 personer över hela landet via länk.

I Västerås mötte gymnasieelever forskare i korta stafettföreläsningar under förmiddagen på eftermiddagen var det dags för Forskar Grand Prix, en tävling där forskare tävlar i att kommunicera sin forskning. Vinnaren som korades på Culturen i Västerås kommer att representera MDH vid riksfinalen i Stockholm i november. Efter att fem forskare – Fredrik Bruhn, Emma Nehrenheim, Lena Marmstål Hammar, Terence Fell och Birgitta Kerstis - skickligt presenterat sin forskning på fyra minuter vardera, prick, fick juryn säga sitt. De bedömde sceniskt framförande, retorik och forskning och satte, precis som i välkända tv-tävlingar, betyg på de tävlande. Sedan var det dags för publiken att rösta med mentometerknappar. När publiken och juryns poäng räknats samman stod Lena Marmstål Hammar, universitetslektor i vårdvetenskap, som segrare.Hon kommer nu att representera MDH i riksfinalen i Stockholm den 26 november.
– Det känns otroligt roligt att vinna och att få möjlighet att få representera MDH i riksfinalen. För mig är det en bra möjlighet att få nå ut med min forskning på ett nytt sätt och till nya målgrupper, säger Lena Marmstål Hammar.

Totalt deltog 600 personer under dagen i Västerås.