Forskareliten från Kina kommer till MDH

2017-09-18 | Forskning/Samverkan Utbildning Student På campus Omvärld

Den 19 september gästas MDH av 44 av de mest talangfulla doktorerna inom framtidens energi i Kina. De har fått stipendier av China Scholarship Council (CSC), en organisation med koppling till det kinesiska utbildningsdepartementet, och kommer under tre månader att vistas på MDH, besöka företag i regionen och lyssna på föreläsningar som hålls av internationellt erkända professorer.

 

Jinyue Yan är professor i energiteknik vid MDH och det är tack vare hans roll som huvudredaktör för den internationella journalen ”Applied Energy” som MDH fått möjlighet att ta emot talangerna. De kinesiska forskarna ingår i något som kallas International Clean Energy Talent Program 2017 (iCET2017) som är ett samarbete mellan ”Applied Energy Journal” och över 20 världsledande lärosäten runt om i världen.

Under perioden som forskarna besöker MDH kommer högskolan även att bjuda in internationellt erkända energiprofessorer för att hålla gästföreläsningar, något som också MDH:s studenter och allmänheten kan ta del av.

Anders Avelin är avdelningschef vid akademin för ekonomi, samhälle och teknik och ansvarig för besöket.

– Det är en fantastisk möjlighet för MDH att få ta emot forskare inom så framgångsrika forskargrupper i Kina. Det kan vara framtida nobelpristagare det handlar om. Det är också ett ypperligt tillfälle för oss att bygga nätverk samt låta våra studenter ta del av det absolut senaste inom energiforskningen, säger han.

Efter tre månader kommer några av forskarna att bli kvar på MDH. Resten av gruppen sprids ut bland olika lärosäten runt om i världen.

 

Mer information om besöket

För mer information, kontakta Erik Dahlquist, professor i energiteknik vid MDH, på erik.dahlquist@mdh.se eller 021-151768.