Forskare testar klimatsmart innovation på sekelskifteshus

2014-10-17 | Forskning/Samverkan

Det syns inte på utsidan, men i MDH-forskaren Erik Dahlquists hus pågår ett test av en innovativ solavskärmning, HALO. HALO var den innovation som tidigare i år vann innovationstävlingen LYS som sökte lösningar inom klimateffektiv teknik. LYS arrangerades av Mälardalens högskola (MDH), Västerås stad, Eskilstuna kommun och Sustainable Business Mälardalen (Suzbiz) genom samverkansprojektet Samhällskontraktet.

HALO är ett system med justerbara skärmar som kan fästas på flera sätt. Priset i LYS var att det vinnande företaget skulle få möjlighet att testa sin lösning i offentlig miljö med stöd av forskare från MDH. Erik Dahlquist, forskningsledare för forskningsinriktningen Future Energy på MDH, testar nu HALO i sitt eget hus byggt år 1900. I det 114 år gamla huset kommer forskarna bland annat att mäta skillnader i temperatur och undersöka hur mycket ljusinsläppet minskar i jämförelse med fastighetens övriga fönster.

 

– Det är spännande att prova en sådan här lösning i ett gammalt hus. I äldre hus vill man inte byta ut fönster, då förstörs karaktären på huset. Därför är en lösning som HALO jätteintressant! Den är lätt att ta bort när man vill och har potential att förbättra värmesituationen eftersom den minskar drag och kallras. Det blir också ett extra glas för natten och solskydd för dagen, säger Erik Dahlquist.

Jesper Norman från Maksan Blind Systems, innovatören bakom HALO, tycker att det är smickrande att ha vunnit LYS och han ser fram emot att få testa sin lösning i praktiken.

– Testerna kommer förhoppningsvis att ge oss konkreta svar på många av de antaganden som vi gjorde när vi skapade HALO. Testresultaten är naturligtvis viktiga som argument i vår dialog med investerare och partners för fortsatt utveckling av systemet, säger Jesper Norman.

Under oktober och november kommer HALO testas i Erik Dahlquists hus och i ett fönster i ett av personalrummen på MDH, där personalen kommer att få svara på frågor om installationen. Vinsten i LYS innebär också att testresultaten i nästa steg förmedlas vidare till SusBiz som kommer att hjälpa företaget med affärsutveckling.

För mer information, besök LYS-webben  eller kontakta:

Linda-Marie Ullermo, projektledare för LYS
021-10 31 60 
linda-marie.ullermo@mdh.se