Forskar Grand Prix avgjort

Eric Hansen gjorde uppskattad insats i riksfinalen

2014-11-26 | Omvärld Forskning/Samverkan

Eric Hansen, universitetslektor med konsumentpsykologi som specialitet, representerade MDH i riksfinalen av Forskar Grand Prix när den i går kväll avgjordes på Debaser Medis i Stockholm.

 

 

Eric Hansen fick med sig publiken i sin fartfyllda föreläsning om hur uppfattningar kan påverkas och hur konsumenter kan skydda sig mot manipulation. Men, efter att en jury bestående av Nour El-Refai, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för Forskning & Framsteg, och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet sagt sitt och publiken röstat med mentometerknappar stod det klart att vinnaren - och svensk mästare i att förklara sin forskning - blev Michael Braian från Malmö högskola.

– Forskar Grand Prix visar att kvalificerad forskning kan förklaras på ett engagerande sätt som är lätt att förstå. Tävlingen vill inspirera forskare till att kommunicera mera om sin forskning, så att den kommer till allmän kännedom och nytta i samhället, säger Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas, och prisutdelare vid finalen, enligt ett meddelande från Vetenskap och Allmänhet som arrangerade riksfinalen tillsammans med Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

På andra plats kom Kamran Rousta, Högskolan i Borås och på tredje Benny Thörnberg, Mittuniversitetet. Eric Hansen delade fjärdeplatsen med övriga tävlande.