Följ med Malin Andersen bakom kulisserna på Googles högkvarter i Dublin

2018-11-07 | Student

Bland 2000 sökanden blev Malin Andersen, som en av 40 studenter från norden, inbjuden till Googles europeiska högkvarter i Dublin, för att se hur ett av världens största techbolag ser ut från insidan.

 

Våning 11 i huvudbyggnaden med utsikt över "The Docks" där Google bygger inför personalexpansion.

Malin Andersen pluggar andra året på masterprogrammet Financial Engineering. Kandidaten i finans läste hon i USA och kombinerade studierna med division I-tennis. Men förra året flyttade hon till Västerås från Göteborg för att läsa mastern vid MDH.

– Innehållet i programmet på MDH är väldigt bra, jag blev glad när jag hittade ett finansiellt ingenjörsprogram här i Sverige, säger hon.

Samtidigt tror hon att utlandserfarenheten är en stor anledning till att hon blev uttagen till Googles rekryteringsevent.

– Det är inget de sagt officiellt men jag skulle tro att mina utlandsstudier väger otroligt starkt. Det är något jag uppmärksammat som är gemensamt bland de övriga utvalda studenterna.

De sista dagarna i oktober tillbringade alltså Malin Andersen bakom kulisserna på det multinationella internetföretaget. Ett tillfälle för nätverksbyggande och workshops men också en rekryteringsbas för Google, som expanderar kraftigt och är på jakt efter talangfulla studenter.

– Oavsett hur mycket jag har "hört" om Google innan så var företagskulturen det som förvånade mig mest. Jag tycker det var otroligt spännande att företaget är så diversifierat, bara på kontoret i Dublin pratar de anställda ca 60 olika språk. Det var fantastiskt att se gemenskapen som Google lyckats skapa för sina anställda, säger hon.

Just inblicken i Google som företag och att få höra mer om hur de arbetar var det Malin Andersen tyckte var mest spännande med besöket även om arbetsplatsen, belägen i det som går under namnet Silicon Docks och ska vara Irlands motsvarighet till Silicon Valley, är tillräckligt uppseendeväckande i sig.

– Inom byggnaden ryms allt från biljardbord, pingisbord, bibliotek samt flertalet restauranger och kaféer där de anställda kan gå och få gratis lunch och förfriskningar. Den klassiska lekfulla inredningen genomsyrar hela byggnaden och även om huvudbyggnaden är Irlands högsta och rymmer ca 6000 personer så fick jag känslan av att kontoret är en enda stor familj, säger hon.

Förutom workshops i bland annat personal branding och dragningar rörande Googles olika verksamheter fick de inbjudna studenterna också möjlighet att träna inför framtida anställningsintervjuer.

– Det jag tyckte var mest givande var våra ”mock” intervjuer där vi fick insikt i hur Google tänker när de rekryterar nya nooglers (nya googlers). Vi fick även väldigt värdefull feedback från rekryteringsansvariga hur vi besvarade intervjufrågorna vilket var riktigt intressant och lärorikt, säger Malin Andersen.