Elitidrottsstudent med karriär i siktet

2019-05-20 | Utbildning

Michaela Arvidsson läser sin sista termin på programmet informativ illustration – informationsdesign vid MDH. Hon flyttade från Småland till Eskilstuna för att plugga, men framför allt för att satsa på skyttesport på elitnivå.

– Jag visste att jag ville vidareutbilda mig och valet av utbildning var enkel eftersom jag alltid haft ett stort intresse för grafisk form och kommunikation. Vi hade ofta tävlingar och landslagsläger här i Eskilstuna på skjutbanan i Munktell, som är en av de största och bästa i Sverige. Att den låg nära högskolan var avgörande för mitt val av både lärosäte och bostadsort. Det gjorde att vardagsplaneringen blev lättare. För mig hade det till exempel inte funkat om jag hade pluggat i en storstad, eftersom avståenden är så stora, säger Michaela Arvidsson.

Kurserna i retorik och berättarteknik, planerad kommunikation och vetenskapsillustration är Michaelas favoritdelar inom utbildningen. De sker nästan alltid i samarbete med en arbetsgivare och studenterna får jobba med riktiga uppdrag.
– Vi jobbar med studenter från de andra inriktningarna, inom textdesign och rumslig gestaltning. Så vi blir som en egen liten byrå. Vi har bland annat gjort en utställning för Västmanlandsläns museum, en cykelkampanj för Eskilstuna kommun och illustrationer till en förening i Strängnäs, säger Michaela Arvidsson.

Något annat hon lyfter som väldigt positivt är de praktiska och kreativa klassrummen där hon och hennes klasskamrater får jobba med skisser på ljusbord och på datorer med olika designprogram, men även den goda relationen till lärarna. – Första dagen sa en av lärarna ”ni är inte våra studenter, ni är våra kollegor”, och det har verkligen varit så. Vi har många diskussioner med varandra och reflekterar en hel del. För att plugga på högskola krävs att man tar eget ansvar och kan jobba självständigt även om en stor del av arbetet sker i grupper, säger Michaela Arvidsson.

När Michaela inte pluggar tränar hon skytte, fysträning och mentalträning inför olika tävlingar både på hemmaplan i Sverige men också runtom i Europa och resten av världen. Sporten testade hon första gången i grundskolan och när hon sköt sina första tre skott prickade hon (10 poäng) alla tre i mitten. År 2015 sköt hon i världscupen i Sydkorea, slutade fyra, slog svenskt rekord och fick en kvotplats till OS.
– Att tävla på elitnivå är fantastiskt, men det krävs en hel del planering. Man utgår från dygnets 24 timmar och räknar bakåt; 8 timmar till sömn, 8 timmar till plugg, 4 timmar till träning, och så vidare. När jag började studera vid MDH fanns inget elitidrottsavtal. Nu finns det och jag hoppas att MDH väljer att satsa ännu mer. Elitidrottande personer är ofta väldigt högpresterande och lyckas bra med studierna, och även om det inte är lätt att kombinera elitidrott med plugg, så går det om man får bra stöd och har rätt förutsättningar, säger Michaela Arvidsson.

Nästa månad tar ska Michaela tävla i Universiaden i Italien och strax efter det börjar hon sitt nya jobb på en reklambyrå i Västerås, ett jobb hon fick efter att ha praktiserat där under sin utbildning.
– Sommaren kommer bli väldigt spännande! Dels tävlingen i Italien men också att få börja ett nytt kapitel i livet och jobba som grafisk formgivare. I framtiden kommer jag också vilja engagera mig inom sporten, bland annat för att det finns för få kvinnliga tränare, men också för att arbeta mot de orättvisor som jag upplever finns inom idrotten, säger Michaela Arvidsson.