Efter MDH:s satsning: De uppmanar fler elitidrottare att studera

2016-12-28 | Student Utbildning

MDH:s nya stöd har gjort det lättare att kombinera elitidrott med studier.
Adina Augustsson och Elin Björkman, båda innebandyspelare i Rönnby, uppmanar nu andra att ta chansen.
– Det betyder mycket för oss elitidrottare att vi blir sedda och faktiskt får stöttning i våra studier, säger Adina Augustsson.

 

Tidigare i höstas lanserade MDH ett nytt stödprogram till studenter som också idrottar på elitnivå. Rent konkret innebär det möjligheter till anpassad studiegång, neddragning av studietakten och individuell studieplanering. Något som gör all skillnad i världen för elitidrottare som studerar parallellt med idrottskarriären.
– Det betyder mycket för oss elitidrottare att vi blir sedda och faktiskt får stöttning i våra studier. Det finns perioder som kan vara tuffa med att få ihop både plugg och idrott, som till exempel ett slutspel. Jag har själv varit iväg på ett landslagsläger samtidigt som vi hade en tenta och där fick jag hjälp med att schemalägga tentan vid ett senare tillfälle. Hade inte detta varit möjligt hade jag kanske fått tacka nej till ett landslagsläger vilket man såklart inte vill, säger Adina Augustsson.

Hon är en av flera spelare i SSL-laget Rönnby som studerar vid sidan av innebandyn. Tidigare i år gjorde hon debut för A-landslaget och med Rönnby har hon tagit både SM-silver och SM-brons. Men mitt i den lysande innebandykarriären har hon alltså hittat tid till studier och ska snart påbörja sista terminen på ekonomprogrammet.
– För att få detta att fungera är planering en viktig del och försöka vara så effektiv som möjligt, säger hon.

Lagkamraten Elin Björkman har också hon meriter från A-landslaget och gör nu sin andra säsong i Rönnby. Efter flytten till Västerås började hon studera till fysioterapeut och inleder snart sin fjärde termin.
– Eftersom jag är väldigt sportintresserad hoppas jag i framtiden kunna jobba med idrottsskador och kanske kunna hjälpa till i något lag. Jag har även funderingar på att jobba inom habiliteringen med funktionshindrade vilket jag tror skulle vara väldigt givande, säger Elin Björkman och fortsätter:
– Att spela innebandy på elitnivå och samtidigt plugga fungerar väldigt bra så länge man har disciplin och pluggar på dagtid. På så sätt har man kvällarna fri och kan lägga fullt fokus på träningar då. I och med det nystartade elitidrottsstödet på Mälardalens högskola hoppas jag kunna fortsätta bedriva min elitsatsning inom idrotten samtidigt som jag slutför mina studier.

Både Adina och Elin rekommenderar andra elitidrottare att skaffa sig en utbildning under den aktiva karriären. Något som alltså har blivit lättare i och med MDH:s stöd.
– Till andra elitidrottare som har tankar på att börja studera men som funderar på om tiden verkligen räcker till så är mitt råd att testa. I och med elitidrottsstödet kan man få hjälp att lägga upp en egen plan för att få det att gå ihop. Med lite vilja och bra disciplin så är det en perfekt kombination, säger Elin Björkman.
– Rådet är att man inte ska tveka på sig själv om det är möjligt eller inte. Allt går om man vill om man är strukturerad och planerar vardagen, tiden räcker till, det är upp till en själv hur man väljer att använda den, säger Adina Augustsson.  

Läs mer om MDH:s elitidrottssatsning här!