Det virtuella tangentbordet kan snart bli verklighet

2014-05-06 | Forskning/Samverkan

Idag är vi ständigt uppkopplade och integrerar med en virtuell tillvaro. Wii och andra tv-spelsmoduler gör det möjligt att spela med hela kroppen och snart öppnar Google Glasses och liknande produkter en helt ny värld. Inom kort finns även det virtuella tangentbordet på marknaden, som skapats av forskare på MDH. En avancerad teknisk produkt för den moderna människan som kommer förändra möjligheterna att arbeta och utnyttja den moderna tekniken.

 

– Det virtuella är framtiden. Det gör det möjligt att överallt kunna vara tillgänglig även utan mobil, surfplatta eller dator. Vi har idéerna och tekniken och nu vill vi utveckla prototyper. Till det behöver vi mer finansiering, vilket ofta är utmaningen inom forskning, säger Lars Asplund, professor emeritus i robotik vid MDH.

Underliggande forskningsprojekt har pågått under 2005 till 2013 som seende för robotar, men den tekniken visar sig vara lösningen för det tillbehör som Google Glasses kommer att behöva. Tangentbordet består av två armband som placeras runt handlovarna eller över händerna. Genom sensorer känner det av fingertopparnas position, underlaget och användarens rörelser och kan på så sätt avgöra vilken tangent som berörs, vilket användaren kan se i exempelvis sina Google Glasses. De två enheterna kommer även att fungera som en mus och framförallt som en gestinmatningsenhet.

– Dagens tangentbord ser nästan likadana ut och fungerar ungefär på samma sätt som 1800-talets skrivmaskiner. Vårt virtuellta tangentbord möjliggör en helt ny typ av interaktion och erbjuder relativa positioner som exempelvis kan minska risken för belastningsskador, säger Lars Asplund, professor emeritus i robotik vid MDH.

Det finns många användningsområden för den nya innovationen, både för företag och för privatpersoner såsom vid trånga utrymmen, vid journalistens intervju så att inte dataskärmen utgör en barriär och för privatpersoner som vill slippa ergonomiska problem som annars är vanligt förekommande med ett fysiskt tangentbord och mus. Men för att det virtuella tangentbordet ska kunna bli verklighet behövs mer finansiering.

– Projektet har en stor potential och kan vara klart inom ett år, men vi behöver ytterligare 10-15 miljoner för att utveckla hårdvarudesignen, tillverka en serie och ta produkten till marknaden, säger Lars Asplund, professor emeritus i robotik vid MDH.