ABB Industrial Automation positionerar sig hos MDH-studenter

2018-10-05 | Student Forskning/Samverkan

– Det är jätteviktigt för oss att synas för MDH-studenter. Vi vill visa upp den spännande teknik och de möjligheter man möter när man arbetar hos oss på ABB. Vår förhoppning är att flera av de studenter som besöker oss idag ska vilja skriva sitt exjobb här och så småningom ta sitt första jobb eller söka traineeprogrammet hos oss, säger Lisa Gustavsson, HR Business Partner och initiativtagare till dagen.

Under en halvdag bjöds ett fyrtiotal MDH-studenter på ett intensivt program som beskrev ABB i ett globalt perspektiv men också hur det är att arbeta på ABB Industrial Automation i Västerås. Eva Kvist Östgren, som har en lång karriär inom ABB som tidigare chef för Svensk försäljning och idag ansvarig för ABB:s stora kund Stora Enso, gav sin syn på den snabbt springande konkurrensen och ABB:s drivkraft att ligga i täten. 

– Sverige lever på export och för att Sveriges industrier ska kunna behålla sin konkurrenskraft behöver vi vara först. Digitaliseringen och automatiseringen går rasande snabbt och det gäller att hänga med. De företag som inte lyckas kommer inom en snar framtid att vara uträknade. ABB:s tjänster och produkter ska göra att svensk industri fortsätter att stå stark i konkurrensen, säger Eva Kvist Östgren.

Eva uppmuntrade studenter att prova olika områden och roller inom ABB.
– I Sverige är vi 8 000 anställda men vi finns på många platser runt om i världen. Det finns en mängd vägar att välja för den som vågar och vill och jag tycker verkligen man ska ta chansen. Det krävs lite mod men det är värt det. 

Studenterna fick träffa flera av de yngre ingenjörerna som idag arbetar inom divisionen och fick svar på frågor som till exempel att ABBs största forskningscenter finns i Västerås och hur de olika divisionerna skiljer sig åt vad produkt- och tjänsteutbud.

Vid besök på affärsenheterna Control Technologies och Marine and Ports blev det också tydligt hur många olika arbetsområden det finns att välja på inom ingenjörsyrket.

Några av ABB:s tidigare trainees Paulina Ho, Louise Fridholm och nuvarande trainee Monica Miljanovic delade med sig av sina erfarenheter.
– Jag har gått ABB:s Sustainable Talent Program, ett program som riktar sig till kvinnliga ingenjörsstudenter och som jag verkligen vill rekommendera. Det har ett gediget innehåll och man får chansen att lära känna många delar av ABB. Det kan ge dig helt nya tankar om vad du vill jobba med som ingenjör, säger Louise Fridholm.

Två av studenterna som var på plats på ABB Industrial Automation var Sweta Chakraborty och Marielle Gallardo. Marielle läser sista året på Masterprogrammet i Intelligenta inbyggda system. Till våren tar hon examen och nu undersöker hon intressanta arbetsgivare. 
– Det var en rolig dag och jag är verkligen glad att jag deltog. Jag lärde mig att ABB är ett innovativt företag som försöker göra världen till en bättre plats med hållbar teknologi – vilket gör det till en idealisk arbetsplats för mig. Jag tycker om tanken att vakna varje dag, gå till jobbet och känna att jag kan göra skillnad i världen. Jag hoppas jag får möjligheten att komma tillbaka, och jag kommer att ansöka både om att få skriva exjobb och om att antas till ABB:s trainee-program, säger Marielle. 

Dagen avslutades med ett uppskattat quiz och sen gra´n´go lunch innan studenterna bussades tillbaks till MDH. 
– Vi är glada att så många studenter kom och är intresserade av oss,  det ska vi värna om. I nästa vecka deltar vi på Exjobbsdagen i Eskilstuna och senare i oktober även i Västerås. Då hoppas vi få chans att prata mer med de som besökte oss idag och även med fler. Vårt mål är att ha tio studenter som skriver Exjobb under 2019, det vore roligt om många av dem är MDH:are, säger Paulina Ho, projektledare inom R&D, som varit med och samordnat dagen.