60 miljoner till forskning om framtidens energilösningar på MDH

2016-04-14 | Utbildning Forskning/Samverkan Student

MDH har beviljats närmare 60 miljoner kronor av EU-kommissionen för att leda ett forskningsprojekt som ska utveckla framtidens lösningar för hur industriprocesser och kraftverk ska optimeras. Resultaten kan komma att höja industriproduktionen samtidigt som mindre energi förbrukas.

 

Forskningsinriktningen Framtidens energi på MDH är koordinator för projektet FUDIPO, Future directions of production planning and optimized energy - and process industries . Övriga partners är Tupras i Turkiet, Fraunhofer Institutet i Tyskland, Tieto i Österrike, SICS, Mälarenergi, ABB, Bestwood och Billerud-Korsnäs  i Sverige, Idener i Spanien och Micro Turbine Technology i Holland.

– Det här är ett nyckelprojekt för att utveckla framtidens produktionssystem, för att göra Sveriges och EU:s industri konkurrenskraftig ur ett långsiktigt perspektiv med lärandesystem även inom processindustrin. Därigenom kan jobb säkras i Västerås- och Eskilstunaregionen och nationellt, säger Erik Dahlquist, professor i energiteknik vid MDH och koordinator för projektet.

Erik Dahlquist betonar att detta är något som kommer att påverka MDH:s utbildningar inom energiteknik i positiv bemärkelse.

– Resultaten av det här EU-projektet kommer att komma våra utbildningar till godo. Vår forskning inom energiteknik ligger i den absoluta forskningsfronten och det här ger alla förutsättningar för att vi ska fortsätta vara i framkant.

 

Vill du bli eftertraktad på arbetsmarknaden?

Att skapa en hållbar energiförsörjning är en enorm utmaning och för att klara det behövs ingenjörer med ett helhetsperspektiv på energisystemet: allt från produktion och distribution till användning av energi. I framtiden krävs också lösningar som är smarta både ur tekniska, ekonomiska och sociala perspektiv. Låter det intressant kan civilingenjörsprogrammet i energisystem eller civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vara något för dig. Välkommen att söka, senast 15 april.

Civilingenjörsprogrammet i energisystem

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

 

Mer information

Erik Dahlquist, professor i energiteknik, erik.dahlquist@mdh.se, 021-15 17 68
Jessika Hedén, kommunikatör, jessika.heden@mdh.se, 021-10 15 86