31 forskare på ForskarFredag och Forskar Grand Prix

Fredagen den 25 september firar MDH ForskarFredag på båda campusorterna

2015-09-25 | Forskning/Samverkan

På cirka 300 platser runt om i Europa firas ForskarFredag sista fredagen i september. MDH deltar med över 30 forskare, men även studenter och andra medarbetare både i Eskilstuna och Västerås. Under kvällen kommer även Forskar Grand Prix att avgöras. Då koras det vem som är bäst på att kommunicera sin forskning. Vinnaren går till riksfinal i Stockholm.

 

– Forskare vill göra skillnad och då måste vår forskning nå ut i samhället. Därför är det viktigt att vi möter allt från beslutsfattare till skolungdomar och allmänhet, säger Birgitta Kerstis, forskare i medicinsk vetenskap, som är en av de medverkande forskarna.

 I Eskilstuna samarbetar MDH med Eskilstuna kommun för att kunna erbjuda allmänheten ett varierat och spännande program. Här finns möjlighet för besökarna att gå från frukost via fika och lunch till eftermiddagsbio med popcorn och samtidigt ta del av spännande forskning. På Eskilstuna stadsmuseum ordnas också aktiviteter för yngre barn tillsammans med KomTek.

I Västerås viks förmiddagen åt möten mellan gymnasieelever och forskare. Över 500 elever är bokade och de kommer att möte antingen sex forskare som talar om hur saker och ting fungerar utifrån ett teknikperspektiv eller fem forskare som talar om hur vi människor beter oss utifrån ett beteendevetenskapligt perspektiv.

På sena eftermiddagen, 16.00, startar Forskar Grand Prix där fem tävlande på fyra minuter ska presentera sin forskning på bästa sett. De bedöms av en jury, men publiken är med och avgör vem som blir vinnaren genom att rösta med mentometerknappar.

Entrén är fri till alla aktiviteterna. Större grupper måste vara anmälda, men annars är det antalet platser som är begränsningen. Till bio och Forskar Grand Prix ska man ha biljett eller vara anmäld via länk . Biljetterna hämtas på respektive stads stadsbibliotek.