300 dataforskare möts i Västerås

2014-07-17 | Forskning/Samverkan

På måndag arrangerar Mälardalens högskola (MDH) den internationella kongressen COMPSAC 2014 i Västerås. 300 deltagare från hela världen beräknas delta i den världsledande kongressen inom datorer, programvara och teknik.

COMPSAC, Computer Software and Applications Conference, är ett av de största och viktigaste internationella forumen för akademi, industri och beslutsfattare. Konferensen arrangeras av IEEE, (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Computer Society som sin signaturkonferens. IEEE är världens största branschorganisation för främjande av teknik. På konferensen diskuteras forskningsresultat, utveckling och framtida trender inom datorer, programvara, teknik och tillämpningar. Inom detta område är MDH Sverigeledande och en av de främsta aktörerna i världen inom forskning i inbyggda datorsystem. Med inbyggda system utvecklar MDH till exempel artificiell intelligens i robotar som kan användas för att undvika faror på byggarbetsplatser och förenklar utvecklingen av nya avancerade funktioner i bilar, vilket hjälper bilindustrin med att ta fram bättre fordon och sänka produktionskostnaderna. 

– Att organisera denna stora och viktiga konferens är en möjlighet för MDH att utöka vår forskning och utbildning genom kunskapsutbyte av nya forskningsvisioner från ledande forskare och praktiker i hela världen. Det är också ett idealiskt sätt att öka den internationella medvetenheten om MDH, säger Cristina Seceleanu, projektledare för COMPSAC 2014 och docent i datavetenskap på MDH.

Kongressen som är årligt återkommande är den 38:e i ordningen. Tidigare har kongressen anordnats i städer som Kyoto, München och Seattle och nu den 21 – 25 juli 2014, har turen kommit till Västerås. Kongressen arrangeras på Aros Congress Center.

– Internationella kongresser har ett stort värde för Västerås och det är fantastiskt roligt att MDH tagit på sig värdskapet för COMPSAC 2014. Under kongressen får vi en möjlighet att visa upp Västerås och Västmanland för de internationella deltagarna, som troligtvis aldrig hade besökt vårt län om det inte vore för kongressen. Turistekonomiskt är det även väldigt gynnsamt att arrangera internationella kongresser, uppskattningsvis omsätter en kongress i denna storlek ca 5 000 000 kr under de fyra dagarna i Västerås, säger Catarina Söderholm, projektledare på Västerås Convention Bureau.