30 miljoner kronor för forskning inom innovationsledning och inbyggda system

2011-12-16 | Forskning/Samverkan

Under gårdagen fick Mälardalens högskola det positiva beskedet att fyra nya forskningsprojekt beviljats nära 15 miljoner kronor i finansiering från KK-stiftelsen, stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling. KK-stiftelsen delade ut nära 60 miljoner kronor till forskning med näringslivet och Mälardalens högskola fick den högsta tilldelningen.

De samverkade företagen i Mälardalens högskolas forskningsprojekt, Ericsson, ABB, Enea, Arcticus, Volvo CE och VARUM, bidrar med lika mycket pengar som KK-stiftelsen, så den totala forskningssatsningen är 30 miljoner kronor. Samtliga forskningsprojekt startar under nästa år. Tre av dem sker inom inbyggda system och ett sker inom innovationsledning.

Projektet inom innovationsledning, Tjänsteinnovationsledning för globala industriföretag (SIMGIC), handlar om att ta fram nya och effektivare metoder av servicemöjligheter i tjänsteinnovation hos samarbetsföretagen Ericsson och ABB. Projektet tilldelades cirka 4,6 miljoner kronor från KK-stiftelsen och huvudsökanden är Erik Lindhult, universitetslektor i företagsekonomi på Mälardalens högskola.

Prestandabevarande multicore schemaläggning (PPMsched) är ett projekt inom inbyggda system som Mälardalens högskola driver i samarbete med Enea och Ericsson. Projektet handlar om att ta fram nya tekniker för flerkärniga moderna datorer. KK-stiftelsen beviljade nära 4,5 miljoner kronor för projektet och huvudsökanden är Thomas Nolte, professor i datavetenskap med inriktning mot inbyggda realtidssystem på Mälardalens högskola.

Det andra projektet inom inbyggda system är Funktions- och exekveringsmodeller i moderna mjukvaruarkitekturer för fordon (Femmva). Projektet handlar om att utveckla mönster som möjliggör omvandling mellan olika modelleringsspråk för mjukvaruarkitekturer hos moderna fordon. Projektet tilldelades cirka 4,2 miljoner kronor från KK-stiftelsen och huvudsökanden är Mikael Sjödin, professor inom inbyggda system på Mälardalens högskola.

Visionsbaserad robot för undervattensminröjningsrum (VARUM) är ett tvåårigt projekt inom inbyggda system som Mälardalens högskola driver i samarbete med SAAB Dynamics AB. Projektet handlar om att ta fram ett bättre och säkrare system för miljösanering av sjöar och hav genom att använda undervattensrobotar. VARUM tilldelades 1,5 miljoner kronor från KK-stiftelsen och huvudsökanden är Mikael Ekström, universitetslektor i robotik på Mälardalens högskola.