3,5 miljoner till framtidens forskningsledare vid Mälardalens högskola

2011-05-03 | Forskning/Samverkan

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, delar ut över 7 miljoner kronor till nydisputerade forskare som bedöms ha potential att bli framtidens forskningsledare. Trots många sökanden lyckades Mälardalens högskola få nära hälften av forskningspengarna, 3,5 miljoner, och är därmed det lärosäte som får högst utdelning från stiftelsen.

-Vi vill stödja nydisputerade med potential att bli framtida forskningsledare. Vi har bedömt både deras ambitioner och potential att genomföra projekten, samtidigt som forskningen i sig måste påverka forskningsfronten och lösa både vetenskapliga och industrirelevanta problem, säger Madelene Sandström, vd för KK-stiftelsen.

Emma Nehrenheim som forskar på Mälardalens högskola om att odla alger som både renar avloppsvattnet och producerar biogas har beviljats 1,4 miljoner kronor till sitt projekt.

- Det betyder jättemycket att jag nu kan få genomföra detta forskningsprojekt i full skala. Målet är att bygga en stark internationell forskningsmiljö där vi har utvecklat former för att rena vatten på ett modernt sätt, säger Emma Nehrenheim.

Som alltid har KK-stiftelsen ställt som krav att näringslivet medverkar till ett värde som är lika stort som KK-stiftelsens finansiering.

- Kravet på samproduktion tycker jag är helt lysande. Mälardalen är en samverkande högskola, och därigenom blir forskningskvaliteten bättre av att vi bidrar med olika perspektiv, säger Emma Nehrenheim.

Även Shahina Begum, forskare på Mälardalens högskola, har beviljats medel: 2 miljoner kronor till hennes forskning. Med hjälp av sensorsignaler som ger feedback till föraren skapar hon, tillsammans med Volvo Construction, ett system som har möjlighet att känna av förarens fysiska tillstånd. Om föraren blir trött eller känner sig stressad varnar systemet föraren.

-Tanken är att min forskning ska kunna förhindra trafikolyckor, säger Shahina Begum som med de nya medlen från KK-stiftelsen ser fram emot att kunna utveckla och tillämpa sina tidigare forskningserfarenheter på ett helt nytt område.