IVA:s Kungliga teknikresa besökte MDH

2015-10-02 | På campus

Idag har HM Konungen och flera delegater från Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, besökt MDH i Västerås. De fick möta forskare och studenter inom flera av högskolans teknikområden.

 

– Det är väldigt roligt att IVA valde att komma till MDH så att vi får möjlighet att visa vår framstående forskning inom framtidens energi, inbyggda system och hälsoteknik. Att få presentera vad MDH gör inom teknikområdet för HM Konungen och ett antal framstående företagsledare är en bra möjlighet för oss att nå ut med den spännande forskning vi har och också att sprida kunskap om våra utbildningar, varav några är unika för MDH, säger prorektor professor Paul Pettersson.

IVA:s delegater besöker varje år olika högskolor och universitet under rubriken ”Kungliga teknikresan”. I år valde de att åka till Ludvika och Västerås. Igår, torsdag, stod Ludvika med Samarkand och ABB på programmet och idag började resan på Expectrum, fortsatte till MDH och avslutades på Bombardier.

Värdar för besöket vid MDH var Paul Pettersson och högskoledirektör Marie Eriksson.
– Det var ett mycket trevligt besök där entusiasmen hos våra forskare och studenter blev tydlig för delegationen från IVA. Deras preses, Leif Johansson, betonade också att besöket här visar på vikten av att det finns högskolor i hela landet och det är ju något som också är viktigt för oss, säger Marie Eriksson.

Besöket inleddes med förevisning av den solcellsbil som studenter vid programmet för produktion och produktdesign tar fram för att tävla i World Solar Challenge i Australien 2017. Sedan fick IVA-delegationen en presentation av MDH. Därefter inleddes samtal och presentationer med forskare och studenter.

Först ut var Idélab med verksamhetsledare Patrik Klintenberg och alumnerna Malin Westöö och Victoria Strid som talade om hur goda idéer kan bli till smarta företag. Sedan talade professor Erik Dahlquist om forskningsinriktningen Framtidens energi och professor Björn Karlsson om solel.

Delegationen fortsatte till robotiklaboratoriet där akademichef Damir Isovic vid IDT välkomnade för att lämna över till forskningsingenjör Fredrik Ekstrand och student Mattias Bäckström som berättade om den nära kopplingen mellan forskning och utbildning. Vidare samtalade delegationen med robotikalumnerna Anette Hilmersson som berättade om öronsnäcka som mäter stressnivå och Weronica Kovala som talade om robotar för flytt av sjukhussängar. Universitetslektor Magnus Otterskog visade en sensor för stroke samt trycksensorer i skor för rehabiliteringshjälp. Universitetslektor Christine Gustafsson visade robotkatten och slutligen berättade professor Kristina Lundqvist om MDH:s forskning och utbildning inom tillämpad flyg- och rymdteknik.

I miljötekniklaboratoriet talade universitetslektor Emma Nehrenheim om avloppsrening med hjälp av alger.

Besöket avslutades med lunch i rektors kansli.