MDH vann ”European Digital Skills Awards 2016” – är bäst i EU på att utveckla digital kompetens

2016-12-05 | Utbildning Forskning/Samverkan Omvärld

I konkurrens med 250 andra europeiska projekt vann det MDH-ledda initiativet Prompt EU-tävlingen ”European Digital Skills Awards 2016” i kategorin ”Digital skills for ICT professionals”. Prompt erbjuder flexibla, nätbaserade och kostnadsfria kurser på masternivå för yrkesverksamma ingenjörer och mjukvaruutvecklare.

 

“European Digital Skills Award” är ett pris som instiftats av EU för att hylla framstående projekt som utvecklar digitala kompetenser hos européer. Den 1 december utsågs vinnarna under en konferens i Bryssel, som syftar till att lansera EU:s nya initiativ ”The Digital Skills and Jobs Coalition”. Prisutdelare var Günther H. Oettinger, EU-kommisionär i den digital ekonomi och det digitala samhället.

 

– Det är verkligen väldigt roligt att få ett sådant här erkännande. Det betyder mycketför alla oss som jobbar i projektet att få bevis på att det vi gör är viktigt och också ligger rätt i tiden. Det är också ett kvitto på kvalitet för de företag som jobbar tillsammans med oss för att utveckla kurser som passar yrkesverksamma, både till format och innehåll, säger Malin Rosqvist som tillsammans med Hans Hansson leder projektet.

Professionell masterutbildning i programvaruteknik

Prompt står för professionell masterutbildning i programvaruteknik och projektet startade under 2013, men beviljades expandering 2015. Det finansieras av KK-stiftelsen och leds av MDH i samverkan med Blekinge tekniska högskola, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och forskningsinstitutet Swedish ICT. I utvecklingen av kurserna deltar också en stor mängd svenska företag. Under 2017 erbjuder Prompt 20 nya, specialutvecklade kurser på avancerad nivå för yrkesverksamma ingenjörer och utvecklare. Kurserna är nätbaserade, ges på deltid och är kostnadsfria för både studenten och företaget.

– Jag tror starkt på att högskolan har en viktig roll för vuxnas kompetensutveckling. I Prompt har vi tydliga bevis på att experter från industrin är intresserade av att investera tid i att komma tillbaka till högskolan för sin kompetensutveckling och ta del av vad som händer på forskningsfronten, säger Malin Rosqvist.