MDH-studenter vinnare i Volvos idétävling Involve

2016-03-24 | Utbildning Student Forskning/Samverkan

Igår tog MDH-studenterna William Palm och Philip Linnskog hem segern i Volvo Groups idétävling Involve med sin idé ”The Involvometer”. Vinsten är en USA-resa där de kommer att besöka tre av Volvos verksamheter och ett av deras partneruniversitet. Utöver resan får de praktikplats då de kommer att utveckla sin idé tillsammans med Volvo.

 

 

 Finalen gick hos Volvo Group Trucks Operations i Skövde. MDH-studenterna William Palm som läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i robotik, och Philip Linnskog som läser första året på högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik, är mycket glada över att deras idé ledde dem hela vägen till vinst.


– Det känns jättekul att ha vunnit och vi ser fram emot att besöka Volvo i USA och se hur fabrikerna fungerar där. När vi först hörde talas om tävlingen blev vi väldigt taggade på att vara med. Vi har lagt ner en hel del tid på att arbeta fram vår idé, men det har varit roligt, säger William Palm.  

Deras tävlingsbidrag ”The Involvometer” är en mobilapplikation utformad för att ta tillvara på kompetenser hos Volvos personal.

– Det är en mobilapplikation och ett nätverk som ska göra det lättare för personal inom Volvo att ta del av information och bidra med sina egna idéer, säger William Palm.

Med hjälp av ”The Involvometer” ska personal inom Volvo kunna bidra med lösningsförslag för specifika problem från olika delar av produktionen, vilka samlas i en lättillgänglig databas.

En jury bestående av representanter från MDH, Högskolan i Skövde, Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Volvo GTO bedömde finalisternas tävlingsbidrag efter affärspotential, hållbarhet, hur unika de är och hur relevanta de är för utmaningen. Vann gjorde även studenterna Pablo Pareja Ortega och Yang Li från Högskolan i Skövde med en idé som ska förbättra samarbete mellan robotar och människor genom handskar gjorda av så kallade smarta textilier.

Mälardalens högskola är utvald  till Volvo Group Preferred Research Partner sedan 2013, ett avtal som innebär fler forskningssamarbeten och gemensamma projekt.

Läs mer om samarbetet här