MDH:s musikaliska utbyte med Vietnam: ”Otroligt givande”

2016-11-11 | Omvärld Forskning/Samverkan Utbildning

Staffan Sandström, universitetslektor och avdelningschef vid MDH:s avdelning för musik, är nyss hemkommen från Vietnam som en del av ett utbyte med Vietnam Academy of Music.
– Den här formen av utbyte är något jag skulle önska att fler fick ta del av, säger han.

I oktober-november i år firar Vietnam Academy of Music - VNAM- sitt 60-årsjubiléum. Det var inom ramen för de firandet som Staffan Sandström medverkade som inbjuden gäst. Det blev ett kärt återseende då han gjorde sitt första besök redan för tio år sedan.
– Det är fantastiskt att komma tillbaka och se hur mycket som har hänt, både materiellt och kvalitetsmässigt med utbildningen, säger Staffan och fortsätter:
– Pianoklassen som jag nu träffade för tredje gången med masterclasses har ytterligare höjt både sin konstnärliga och tekniska nivå. Under den här vistelsen hjälpte jag till med att bland annat lyssna på nio pianostudenter som förbereder sig för en stor Chopintävling i Bangkok senare i november.

Enligt Staffan Sandström är det viktigt för MDH att sprida sitt varumärke ute i världen. Samtidigt som han själv kommer tillbaka till Sverige med nya erfarenheter och perspektiv som han tar med sig in i den vardagliga verksamheten.
– Det är otroligt givande för mig som lärare att besöka Hanoï och träffa vietnamesiska studenter och lärare som är på en så hög internationell nivå men som också arbetar och tänker på lite annorlunda sätt än hemma i Sverige. Den här formen av utbyte är något jag skulle vilja att fler lärare och studenter fick ta del av.

Han tror också att samarbetet och utbytet mellan de olika utbildningarna bara kommer att bli starkare i framtiden.
– Vi gör allt för att fortsätta, utöka och stärka samarbetet mellan våra lärosäten. Glädjande också att Svenska ambassaden i Hanoï var närvarande på konserter under veckan och att Sveriges nye ambassadör i Vietnam, Pereric Högberg, ställer sig mycket positiv till våra framtida planer. Jag hoppas på att vi om något år kommer att få höra vietnamesiska studenter vid MDH:s konserter, säger Staffan Sandström.