Pianoafton, Bach & Bizet på Västerås slott med pianostudenter

Konserter

Datum: 2018-02-28
Tid: 19.00
Plats: Hörsalen

Pianostudenter vid kammarmusikprogrammet bjuder på känd musik av Johann Sebastian Bach och lite mindre känd musik av Georges Bizet.

Av Bach blir det två kompletta serier av klaververk: de femton tvåstämmiga Inventionerna och de femton trestämmiga Sinfoniorna. Bach skrev de här miniatyrverken i studiesyfte, dels för att man skulle få en inblick i kompositionsteknik, dels för att man skulle lära sig att spela polyfont – flerstämmigt, och sist men inte minst för att man skulle öva sig på att få sitt instrument att sjunga. Några av tvåstämmiga inventionerna har nog de flesta hört, då de brukar uppskattas av nybörjare för sina bedrägligt enkla notbilder och fina karaktärer. De trestämmiga Sinfoniorna, eller Fantasierna som Bach först kallade dem, är något ovanligare men var och en är i sig ett litet mästerverk.

Mellan de två Bach-verken så bjuds det på fyrhändig pianomusik: Barnlekar/Jeux d’enfants av Bizet. Bizet är absolut mest känd för sin opera Carmen, men han tyckte mycket om pianot, var själv en utomordentlig pianist och skrev flera verk för piano innan han gick bort vid endast 37 års ålder. Barnlekarna är precis som Schumanns barnmusik skriven med barn och deras värld som inspiration, alltså inte tänkta att framföras av barn. Här virvlar lekarna förbi: man gungar, åker karusell, hoppar bock, blåser såpbubblor och går på bal, allt i en raffinerad pianistisk beklädnad. Det blir några rejäla höjdpunkter, men den absolut vanligaste nyansen bland Barnlekarna hör mystiken och drömmen till: ppp – mycket, mycket svagt!

Programmets längd är ca 1h och 40 min.