MDH får tre nya hedersdoktorer

2012-11-16 | Forskning/Samverkan

Opera, design och datavetenskap är ämnen som kännetecknar de nya hedersdoktorerna vid Mälardalens högskola (MDH). I april 2013 kommer Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan, Luciënne Blessing, professor vid Université de Luxembourg samt Kurt-Lennart Lundbäck, vd för Arcticus Systems att promoveras vid Akademisk högtid.

– Det är mycket positivt att MDH får hedersdoktorer som representerar vår framgångsrika forskning inom inbyggda system och inom design och innovation samt vår starka satsning på kammarmusik, säger Peter Dobers, dekan och ordförande för fakultetsnämnden.

Birgitta Svendén en av Sveriges mest framgångsrika operasångerskor. MDH värdesätter hennes expertis från musikbranschen och hennes framstående ledarskap som tidigare rektor för Operahögskolan i Stockholm och nu som vd och operachef för Kungliga Operan. Hennes utnämning till hedersdoktor vid MDH kommer att i ännu högre grad tydliggöra högskolans kulturella verksamhet och dess värde. Birgitta Svendén är en unik inspirationskälla och förebild.

 

 

Luciënne Blessing är professor i Engineering Design and Methodology vid Université de Luxembourg. Hennes forskning präglas av både teoretiska och sociala mål och hon utgår ofta från tvärvetenskapliga perspektiv som inkluderar ämnen som sociologi och psykologi. Forskningen sker, liksom en stor del av forskningen vid MDH, i första hand i samproduktion med näringslivet. Hon har redan i dag kontakt med forskare och doktorander vid MDH och genom sitt omfattande internationella kontaktnät bidrar hon bland annat till att stärka MDH:s internationella kontakter.

 

Kurt-Lennart Lundbäck är vd för Arcticus Systems och har sedan starten av MDH:s största forskningsinriktning, Mälardalen Real Time research Centre (MRTC), varit engagerad i forskning och utbildning vid högskolan. Genom sitt stora nationella och regionala engagemang har Kurt-Lennart Lundbäck verkat för att sprida datortekniskt kunnande inom svensk mjukvaruindustri. Med sin djupa insikt i både akademins och näringslivets förutsättningar har han gett MDH tillgång till industriellt relevanta forskningsfrågeställningar. Han har dessutom starkt bidragit till att synliggöra MDH:s forskning.

 

De nya hedersdoktorerna promoveras den 26 april 2013 i Västerås och föreläser dagen innan, den 25 april, på Hedersdoktorernas dag.

Läs fakultetsnämndens hela motivering (pdf 29 kB)