Jonatan leder Akademisk högtid

2018-12-19 | Student Forskning/Samverkan

Under Akademisk högtid fylls scenen i Västerås konserthus med professorer, doktorer, hedersdoktorer, pristagare, medaljörer och studenter från Musik- och operahögskolan vid MDH. I mitten står Jonatan Mathiasson, studentombudsman vid MDH, som nu planerar för sin premiär som övermarskalk.
– Det känns väldigt hedrande och spännande att få det här uppdraget, säger Jonatan Mathiasson.

Övermarskalkens roll under Akademisk högtid är att på rektors uppdrag leda ceremonin. Det innebär att presentera talare och leda publiken genom hela programmet. Till sin hjälp kommer Jonatan Mathiasson även att ha flera studentambassadörer som marskalkar under högtiden.
– För mig känns det viktigt att behålla den traditionella tonen, men att samtidigt få in en värme och lättsamhet. Jag vill att alla i publiken ska hänga med i vad som händer på scenen, även om de inte är insatta i den akademiska världen, säger Jonatan Mathiasson. Jag hoppas att många vill komma och titta på högtiden och fira festföremålen, men också för att det häftigt att se ceremonin. Dessutom är det trevligt att få vara finklädd.

Som förberedelse har Jonatan Mathiasson tittat på flera filmer från olika lärosätens högtider. Han är med i planeringen av ceremonin inför Akademisk högtid och skriver på sitt manus. Han ska även prova ut frack och träna in namn på festföremålen.
– Det känns lite nervöst, men på ett positivt sätt. Det är ju en heder att få vara övermarskalk vid vår högskolas Akademiska högtid, säger Jonatan Mathiasson.

Akademisk högtid arrangeras den 5 april 2019 i Västerås konserthus. Ceremonin är kostnadsfri och öppen även för allmänheten. Dörrarna öppnas 15.50 och 16.20 ska alla sitta på sina platser. Akademisk högtid startar 16.30.