Jesper Bohm är årets alumn

2012-10-29 | Student

- När jag fick beskedet att jag hade blivit årets alumn var det så oväntat att jag först trodde att jag bara var en av 11 nominerade, inte att jag vunnit! säger Jesper Bohm som erhållit titeln Årets alumn 2012.

Motiveringen till att just Jesper knep titeln är att han använt studierna som en språngbräda till en författarkarriär och verkligen dragit nytta av sin utbildning. Jespers första bok ” Du borde vara här” handlar om hans brors självmord och gavs ut på LL-förlaget 2011. Samma år nominerades boken till Sveriges författarförbunds årliga debutantpris ”Slangbellan” för bästa debutbok i kategorin barn och ungdom.

Studierna på MDH

Jesper studerade till och från på Mälardalens högskola mellan 1998 och 2004 och tog slutligen kandidatexamen i svenska. Då hade han läst Svenska upp till D-nivå, Historia till C- nivå och även lite retorik. Men att han skulle bli författare och journalist, var inget han hade planerat.

- Jag var inte så studiemotiverad i grundskolan. Jag skulle bli rockstjärna och började läsa svenska A för att jag hade hört att det var lättförtjänta poäng. Då upptäckte jag att jag var bra på det, mycket bättre än vad jag var på musik faktiskt, säger Jesper.

Jesper är väldigt nöjd med sin utbildning på Mälardalens högskola och säger att han har haft stor nytta av den. Han berättar att han hade väldigt bra lärare under hela tiden på högskolan.

- Lärarna hjälpte mig plocka fram det bästa jag hade. Jag har lärt mig allt jag kan om skrivande på MDH, säger Jesper, som tycker att det är väldigt kul att även de humanistiska vetenskaperna uppmärksammas på högskolan.

Efter studierna på MDH har Jesper frilansat som journalist, samtidigt som han har arbetat som informatör och jobbat med sitt skrivande. Just nu håller han på med sin andra bok, som handlar om att resa iväg. Han har redan flera förlag som är intresserade av att läsa manuset – så det ser riktigt lovande ut!

Jespers yngre bror, som också läst på MDH, hjälper honom idag med all bokföring och ekonomi.

- Så jag kan inte bara rekommendera att läsa humaniora på MDH, jag vet också att ekonomutbildningen är väldigt bra, säger Jesper.