Internationell entreprenörskapsvecka på MDH

2014-05-13 | Student

34 studenter från fem olika länder besöker Västerås och Eskilstuna under den internationella entreprenörskapsveckan International Entrepreneurship Seminar (IntEntSem), som i år anordnas av Idélab på Mälardalens högskola (MDH). Under veckan jobbar studenterna fram nya affärskoncept inom e-mobilitet och får professionell coachning.

– IntEntSem är en unik konferens som inte bara utvecklar studenternas entreprenöriella kompetens som efterfrågas av arbetsgivare och ökar deras möjligheter att starta egna företag, utan här läggs även den internationella dimensionen till där studenterna lär sig arbeta med andra marknader, länder och kulturer, säger Amanda Mannervik, verksamhetsansvarig för Idélab på MDH.

Förra årets IntEntSem gick under temat socialt entreprenörskap där ett framgångsrikt affärskoncept togs fram för pendlande resenärer som behövde ett enkelt ”på-språng”-boende. Årets tema är e-mobilitet vilket inte bara omfattar nya transportsätt, utan även nätbaserade tjänster som exempelvis Dropbox-liknande funktioner där du kommer åt dina dokument oavsett var du befinner dig.

Under veckan blandas teori med praktiska övningar för att öka studenternas kunskaper om nätverkande, professionella affärsmöten, affärskulturer, marknadsanalys, affärsmodeller och presentationsteknik. Studenterna kommer också få en inspirationsföreläsning av representanter från SmartShake, Västeråsföretaget som tog hem priset Årets Företagare vid Guldstänksgalan med sin shaker för energidryck där man skruvar fast en portionsbehållare på undersidan av shakern. På fredagen presenterar studentgrupperna sina affärskoncept som kommer att utvärderas av en grupp affärscoacher.

– IntEntSem ger Eskilstuna och Västerås möjlighet att visa att vi är en region med entreprenörskap och innovation i framkant, och en attraktiv plats för internationella unga entreprenörer. Under veckan besöker vi Munktell Science Park i Eskilstuna, Expectrum i Västerås och Venture Cup, säger Johan Nyström, projektledare för IntEntSem.