Hallå där!

2016-09-21 | Utbildning Student Forskning/Samverkan Omvärld

Fredrik Ekstrand, robotikforskare på MDH, som för tillfället befinner sig på Gran Canaria för att testköra undervattensrobotar i havet. MDH:s bidrag heter Naiad och är helt och hållet konstruerad av studenter.

Berätta Fredrik, vad är det egentligen ni ska göra där nere?

– Vi är här för att delta i Early Trials, ett test av undervattensfarkoster i EU-projektet SWARMs. Vi ska testköra olika robotar och få dem att interagera med varandra i vattnet. Syftet är att skapa samarbetande robotar som kan lösa uppgifter i grupp, så som inspektion och reparation av pipelines eller offshore-anläggningar, och för det måste de till exempel kunna navigera på egen hand och kommunicera med varandra.

Vad händer idag?

– Idag är vi på anläggningen PLOCAN, eller Oceanic Platform of the Canary Islands, där testerna hållits under förra veckan och fortsätter denna vecka. Det är en forskningsanläggning för att observera och utveckla teknik för havsmiljön. 

Hur går testerna till?

– Robotarnas uppgift är att kartlägga och känna igen havsbotten. Det ska de göra autonomt och genom att samarbeta med varandra. Först kör vi några grundläggande tester i hamnen för att kolla att allt fungerar som det ska. När allt är okej åker vi ut på havet för att kartlägga större områden. Det krävs mycket manuell hantering under tiden, eftersom robotarna är specialiserade på sitt område och inte har förmågan att hantera alla bitar själv. Ute till havs följer vi deras arbete från ett fartyg.

Vad är det för robot som ni ska testa?

– Vi ska köra Naiad, en studentbyggd robot som är utrustad med sonarer och stereokameror som huvudsakliga sensorer. Det unika med Naiad i detta sammanhang är att det är våra studenter som har konstruerat den.

Så man får vara med och utveckla sådan här teknik om man pluggar robotik på MDH?

– Absolut! Studenterna har byggt den här roboten i projektet Naiad. De har även varit i Kalifornien och tävlat med den i RoboSub, en internationell tävling för undervattensrobotar. Nu håller de på att konstruera nästa version, så nästa år hoppas vi ha minst två egna robotar att köra med. 

Hur arbetar de med det här under utbildningen?

– Den här sortens avancerade robotar bygger robotikstudenterna i en stor projektkurs under sista året, i samarbete med masterstudenter från programmet intelligenta inbyggda system. I år bygger de en ”Butler-robot” i samarbete med Volvo, hjälper till med MDH:s solcellsbil som ska tävla i World Solar Challenge i Australien 2017, jobbar på en till Naiad samt ett autonomt flygplan som ska kunna transporterna framtida Naiads. I fjol byggde studenterna sophanteringsroboten ROAR åt Volvo tillsammans med studenter från Chalmers och Penn State University, något som blev väldigt lyckat och uppmärksammat. Det kommer förresten ett inslag om det projektet i BBC Horizon sista helgen i oktober. Vårt mål med kursen är främst att de ska lära sig otroligt mycket genom att bygga coola grejer, men även att jobba självständigt i projektform och knyta kontakter med framtida arbetsgivare. Det är en väldigt uppskattad kurs hos alla parter.

Kan man följa testerna på något sätt, även om man inte kan ta sig till Gran Canaria?

– Jajamensan, det är bara att följa MDH på Instagram eftersom jag tar över den i några dagar nu! Det kommer förhoppningsvis både bilder och filmer från testerna.