Thomas Nolte - om inbyggda system

Thomas Nolte hade aldrig planer på en längre akademisk utbildning när han började läsa datateknik på Mälardalens högskola 1997. Studierna avslutades med doktorsexamen 2006 och i dag är han utsedd till en av Sveriges främsta forskningsledare med stor potential för landets framtida konkurrenskraft.

Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, utsåg Thomas Nolte till Framtidens forskningsledare i december 2010. Den prestigefyllda utmärkelsen innebar bland annat att han fick 10 miljoner kronor till sin forskargrupp inom inbyggda datorsystem vid Mälardalen Real-Time Research Centre, MRTC.

I motiveringen till valet av västeråsforskaren Thomas Nolte skriver SSF:s internationella expertkommitté att hans forskning betyder mycket för svenska företag som ABB, Volvo CE och ENEA, och att Thomas är en utmärkt ledare med genuint intresse för andra människor och stark förmåga att bygga nätverk.
- Det är såklart jätteroligt att ha fått det här erkännandet, säger en glad Thomas Nolte.

Vad tycker du själv gör just dig till en bra forskningsledare?
- Jag brinner för det jag gör, och det tror jag smittar av sig på andra. Det är väldigt kul att forska, och som doktorand i Sverige har man stora friheter att till exempel åka på internationella konferenser och göra utbyten med andra universitet. Jag vill helt enkelt skapa möjligheter för andra att göra en liknande resa som jag själv gjort!

Vikten av en trygg forskningsmiljö är något som Thomas Nolte starkt betonar.
- Som doktorand ska man inte behöva oroa sig för saker som finansiering eller handledning. En trygg forskningsmiljö är stödjande, flexibel och tillåter forskarna att specialisera sig på det de själva tycker är mest intressant, menar Thomas och tillägger:
- Då producerar man ofta både mer och bättre resultat, vilket ger ytterligare pengar till forskning. Det blir en positiv spiral i en sådan miljö!

Forskning till nytta för industrin
Själv trivs han mycket bra på Mälardalens högskola och MRTC, där han leder forskargruppen CORE, Complex Embedded Real-Time Systems, - en grupp som utökats tack vare Noltes miljoner från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Forskningen inom CORE fokuserar på att förutse beteenden hos inbyggda datorsystem i bland annat bilar, som kan innehålla upp till 100 olika datorer.
- Med så många datorer blir systemen svårhanterliga och dyra att utveckla. Vi utvecklar tekniker som gör att olika funktioner, till exempel motorkontroll och antisladdsystem, kan samsas på samma dator. Detta förenklar utveckling av nya avancerade funktioner, och systemen blir billigare, förklarar Thomas.

Han pratar engagerat och övertygande om hur de här nya teknikerna ska komma till nytta i industrin och stärka svensk konkurrenskraft. Hängiven är ett ord som passar bra in på Thomas Nolte – både i den professionella rollen som forskningsledare och som privatperson. Han gillar att fotografera och har alltid kameran med under sina många resor världen över.

Sagolikt vackra undervattensfoton, närbilder på fascinerande maträtter från olika kulturer och triumferande ögonblicksbilder från maraton skvallrar om fler intressen hos Thomas.
- Min drivkraft är att utnyttja livets möjligheter och att alltid göra mitt bästa, säger Thomas Nolte.

Och hittills har den inställningen tagit honom långt…

Se film med Thomas Nolte