Text
Sociala dimensioner i fritidshemmet: personalens perspektiv
Studiens syfte är att belysa fritidshemspersonalens perspektiv på sitt arbete med socialt lärande hos de yngsta eleverna i fritidshemmet.
Avslutat
Start
2014-08-25
Avslut
2018-08-27
Huvudfinansiering
Vetenskapsrådet
Medfinansiering
Västerås stad
Projektansvarig vid MDH
Universitetsadjunkt /doktorand
Kristina Jonsson
021-10 15 20
kristina.jonsson@mdh.se
Bakgrund
Byggnader och deras energiinfrastruktur är konstruerade för flera årtionden. Därför måste energisystemlösningarna för byggnader ta hänsyn till framtida utveckling för att uppnå både ekonomiska mål och hållbarhet. Med ökad oro för klimatförändringar och snabb utveckling av förnybar energi är det viktigt att energileverantörer för såväl el som värme förstår hur förnybara energikällor kommer att förändra framtida energiprofiler och marknadsmodeller. Det kommer också att kräva anpassning av stadsplanerings- och nyttostrategier till de nya marknadsförhållandena där samhällsservicen blir en nätleverantör mer än en energileverantör.
Tidigare studier
Sedan september 2015 har en 12-månaders förstudie genomförts där Mälardalens högskola tillsammans med Wallenstam AB har undersökt hur förnyelsebara energilagringslösningar kan tillämpas inom byggsektorn, särskilt inom bostadsområdesbyggnader utrustade med värmepump för uppvärmning och kylning. Sedan november 2016 har Mälardalens högskola utvidgat förstudien i ett större projekt finansierat av KKS (iREST – Integrering av förnybar energi och lagringsteknologier i bostads-, kontors- och industrifastigheter, målbild nära noll energi) inom Framtida energi. Det pågående iREST-projektet är i samarbete med fastighetsbolagen Wallenstam AB och Castellum AB, energileverantörerna Mälarenergi AB och Göteborg Energi AB. Forskargruppen har också ett vidare pågående projekt (Soloptimerad stadsplanering) finansierat av Energimyndigheten i samarbete med Eskilstuna kommun och Eskilstuna Energi och Miljö för att optimalt utforma soldistrikt i Sverige. I dessa projekt ligger huvudfokus på förståelsen av den grundläggande kunskapen när förnybar energi och distribuerad energi beaktas i hela systemet och vilka potentiella tekniska innovationer som kan tillämpas.
Forskningen har anknytning till följande globala hållbarhetsmål
God utbildning. FN:s globala mål 4.
Säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.