Text
Mot en genusmedvetande skola i valfrihetens tid: möjligheter och utmaningar för lokala skolkontexter
Projektet syftar till att kartlägga och analysera skolvalet i Västerås kommun med fokus på den ojämna könsfördelningen av eleverna.
Avslutat
Start
2017-09-01
Avslut
2018-12-31
Huvudfinansiering
Västerås stad
Medfinansiering
Mälardalens högskola
Projektansvarig vid MDH
Projektet syftar till att kartlägga och analysera skolvalet i Västerås kommun med fokus på den ojämna könsfördelningen av eleverna.
Projektet vill även bidra till att utveckla ny forskningskunskap om förutsättningar och hinder för att skapa en genusmedvetande skola och lärarutbildning i marknadsutsatta utbildningspolitiska kontexter.
Intersektionell genusteori är vald som teoretisk utgångspunkt för analysen av empiri.
Projektets mixed-method design inkluderar: åter-analys av existerande statistik om skolvalet och elevernas prestationer + textanalys av kvalitetsredovisningar och Skolinspektioners granskningar + textanalys av skolornas aktuella hemsidor och marknadsföreringsmaterial samt intevjuer med utbidningsledarna på kommunal och skolnivå, föräldrar och skolpersonal i de valda skolorna.
Projektet genomförs i samverkan med Västerås stad. I projektet medverkar docenten Margaret Obondo och ph.doktor Linda Jonsson som är ansvariga för både datainsamling och dataanalys.
Forskningen har anknytning till följande globala hållbarhetsmål
God utbildning. FN:s globala mål 4.
Säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.