Text
Hållbar livsstil och hälsa ut ett folkhälsoperspektiv
Hållbart arbetsliv
Medicinsk teknik
Normkritiska perspektiv i forskning om social utsatthet
Personcentrerad vård och kommunikation
Samproduktionsforskning inom hälsa och välfärd
Vård, återhämtning och hälsa
NOMP-gruppen – nya organisations- och managementpraktiker
Välfärdsforskning
Human
Långvarigt självständigt liv
Beteendemedicin, hälsa och levnadsvanor
ChiP – Barns rätt till hälsa, skydd, stöd och delaktighet
Datakommunikation
Äldres delaktighet inom prehospital akutsjukvård
Projektets övergripande syfte är att fördjupa kunskapen om äldre personers delaktighet i akuta situationer i hemmet som involverar kommunal omsorgspersonal och prehospital akutsjukvård.
Projektansvarig vid MDH
Doktorand
Anna Hjalmarsson
016-15 51 66
anna.hjalmarsson@mdh.se
Delaktighet inom hälso- och sjukvård och social omsorg främjar hälsa, och är en lagstadgad rättighet i Sverige. Det här projektet fokuserar på delaktighet för äldre personer med komplexa vårdbehov, som bor i eget boende med stöd av kommunala omsorgsinsatser. Beroendet av stöd är en viktig aspekt när en äldre person upplever en akut situation i hemmet som involverar kommunal omsorgspersonal och prehospital akutsjukvård, och delaktighet i sådana situationer är central för främjandet av hälsa, välmående och säkerhet. Forskning har dock visat att äldre personer och professionella vårdare har olika syn på vad delaktighet är. Delaktighet inom akutsjukvård kan också vara svårt att åstadkomma på grund av de akuta omständigheterna. Syftet med det här projektet är därför att fördjupa kunskapen om äldre personers delaktighet vid akuta situationer i hemmet som involverar kommunal omsorgspersonal och prehospital akutsjukvård. En sådan kunskap erbjuder möjligheter till förbättringar av prehospital akutsjukvård i syfte att säkerställa äldre personers hälsa, välmående och säkerhet.
Projektets mål är att den fördjupade kunskapen ska leda till:
1) en förbättrad akutsjukvård för äldre som bor i eget boende med kommunala omsorgsinsatser
2) främja äldre personers hälsa, välmående och säkerhet i akuta situationer i hemmet
3) utbildningsinsatser inom klinisk verksamhet och Mälardalens universitet
I projektet ingår fyra studier; en kvantitativ studie av registerdata, samt tre kvalitativa intervjustudier. Intervjuer planeras med äldre personer, kommunal omsorgspersonal samt ambulanspersonal.