Text
Energieffektivisering och minskning av utsläpp
Utvärdering av det första agrivoltaiska systemet i Sverige
Syftet med detta projekt är att göra en genomförbarhetsstudie av hur agrivoltaiska system kan öka energieffektiviteten och lönsamheten hos solceller i Sverige. Ett agrivoltaiskt system är kombinationen av jordbruksverksamhet och solparker.
Start
2020-09-01
Planerat avslut
2022-12-31
Huvudfinansiering
Samarbetspartners
Forskningsområde
Projektansvarig vid MDH
Biträdande universitetslektor
Pietro Campana
021-10 14 69
pietro.campana@mdh.se
Syftet med detta projekt är att genomföra en genomförbarhetsstudie av hur agrivoltaiska system, solcellssystem som kombinerar elproduktion och jordbruksverksamhet, kan öka den ekonomiska livskraften för solcellssystem i Sverige. Agrivoltaiska system har flera fördelar jämfört med traditionella markbaserade solcellssystem: högre elutbyte, grödeavkastning och vattenbesparing jämfört med vanliga metoder. Kombinationen av intäkter kan leda till hög markanvändningseffektivitet och kortare återbetalningstid. Detta projekt kommer att behandla ämnet agrivoltaiska system med hjälp av en helhetssyn som kombinerar tre olika områden (energi, mat och vatten) med en tvärvetenskaplig forskningsgrupp.
Forskningsverksamheten kommer att fokusera på genomförbarhetstest på en gård i närheten av Västerås, utveckling av simulerings- och optimeringsmodeller och utveckling av nya viktiga ekonomiska resultatindikatorer. Resultaten av detta projekt kommer att öka solcellsmarknaden och forskningsverksamheten inom agrivoltaiska system i Sverige.
Projektmål
Specifika mål för detta projekt är:
- Installera det första agrivoltaiska systemet i Sverige.
- Utveckla en sambandsmodell för energi-mat-vatten för att simulera och optimera agrivoltaiska system.
- Validera modellen med data från den installerade prototypen och med data från de internationella partnerna.
- Utveckla en ekonomisk modell för spridning av agrivoltaiska system tillsammans med industripartnerna.
- Skala upp modellen för att bedöma jordbrukspotentialen på landsnivå.