Text
Energieffektivisering och minskning av utsläpp
Future-proof Cities
Företagsforskarskolan Future-Proof Cities har fokus på hållbar stadsutveckling och bygger på en samhällsdialog om utmaningar för svenska medelstora städer – en samhälldialog där akademi i samverkan med näringsliv och samhällsplanering implementerar lösningar för en hållbar utveckling står i centrum.
Projektets webbplats
Start
2020-01-01
Planerat avslut
2023-02-28
Huvudfinansiering
Medfinansiering
Forskningsområde
Projektansvarig vid MDH
Professor /vice akademichef
Eva Thorin
021-10 15 64
eva.thorin@mdh.se
Bakgrund
MDH har tillsammans med Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle tilldelats 25,9 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att starta forskarskolan ”Future-Proof Cities” med fokus på hållbar stadsutveckling. Projektets totala budget, inklusive högskolornas och de deltagande företagens medverkan, är 54 miljoner kronor.
År 2050 väntas nära 70 procent av världens befolkning bo i städer, och även Sverige är ett land med växande befolkning och en stark urbanisering. Det ställer nya krav på att bygga städerna på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.
I forskarskolan ”Future-Proof Cities” samlar nu tre lärosäten, i en unik satsning, sin professionella kunskap om stadsutveckling. Syftet är att utveckla Sveriges medelstora städer till klimatsmarta, levande, hälsosamma och trygga platser. Inom forskarskolan kommer man att prioritera stadsutvecklingen i städer som Eskilstuna, Västerås, Gävle och Borlänge. Mycket av den forskning som tidigare bedrivits har fokuserat på de stora städerna.
Samverkan med näringsliv
Det unika med en forskarskola är att den bygger på en dialog där akademin i samverkan med näringslivet och samhälle, direkt implementerar lösningar för en hållbar stadsutveckling. Genom 12 doktorandprojekt kommer kommunernas planering mot en hållbar stadsutveckling att stärkas i dessa regioner. Doktoranderna planeras att vara anställda inom näringslivet, medan forskningshandledarna finns vid respektive lärosäte.
– Forskarskolan kommer att ge oss möjlighet att, tillsammans med våra samarbetspartners, utveckla den tvärvetenskaplig kunskap som behövs för att belysa och utveckla förståelse för flera aspekter av samhällsutmaningarna, säger Eva Thorin, forskningsledare för inriktningen Framtidens energi vid MDH.

Forskningen har anknytning till följande globala hållbarhetsmål
Hållbar energi. FN:s globala mål 7.
Säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad.
Infrastruktur och industri. FN:s globala mål 9.
Bygga upp en motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation.
Hållbara städer och samhällen. FN:s globala mål 11.
Städer och bosättningar ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.